Slaaponderzoek

Longgeneeskunde

Ga direct naar:

Met behulp van een slaaponderzoek (een ‘polysomnografie’) kunnen eventuele afwijkingen tijdens de slaap gemeten worden, zoals snurken, stoppen met ademen, verminderde slaapkwaliteit, veranderingen in de hartslag en veranderingen in zuurstofgehalte in het bloed.

Er zijn twee manieren om dit onderzoek uit te voeren: slaapregistratie bij u thuis of slaapregistratie tijdens een korte opname in het ziekenhuis. De aanvrager van het onderzoek kiest de methode die het beste bij u past.

Deze informatiefolder 'Slaaponderzoek bij u thuis' geeft u informatie over slaapregistratie bij u thuis. Voor het onderzoek slaapt u thuis met apparatuur van het ziekenhuis.

Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Het is volkomen normaal om in de slaap enkele adempauzes te hebben. Als deze pauzes te vaak voorkomen of te lang duren en tot klachten leiden, wordt er gesproken van een slaapapneu syndroom. Vaak komt hierbij ook snurken voor, wat duidt op een nauwere doorgang voor de ademlucht in de neus en/of de keel. Deze ademvermindering of ademstops, kunnen tot een zuurstoftekort in het bloed leiden of tot een verstoring van het slaappatroon. Een goede slaap is belangrijk om zowel lichamelijk als geestelijk goed te kunnen functioneren.

In de folder 'Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)' leest u meer informatie hierover.