Pereiro in voetsporen Depay met bestralingsmasker uit Catharina Kanker Instituut

PSV-aanwinst Gaston Pereiro brak afgelopen dinsdag bij zijn debuut in de Eredivisie zijn neus, maar speelde zondag tegen FC Groningen (2-0 winst) toch mee dankzij een masker van het Catharina Kanker Instituut. De Uruguayaan treedt daarmee in de voetsporen van Memphis Depay, die in 2014 ook met zo’n masker speelde. Deze maskers worden normaal gesproken gemaakt voor kankerpatiënten die in het hoofd- halsgebied bestraald worden.  

Depay droeg deze bescherming om te voorkomen dat zijn beschadigde oogkas nog meer schade opliep. Pereiro gebruikt de gezichtsbescherming om ondanks zijn gebroken neus toch veilig te kunnen voetballen. Behalve dat het masker er spectaculair uitziet, zit er een bijzonder verhaal achter. Dit soort maskers wordt normaal gesproken namelijk niet gemaakt voor sporters, maar voor kankerpatiënten.

Het zogenoemde elektronenmasker komt uit het Catharina Kanker Instituut, waar patiënten die plaatselijk met elektronen op het hoofd bestraald moeten worden een op maat gemaakt masker krijgen aangemeten. Dit elektronenmasker sluit perfect aan om het hoofd en zorgt daarom bij sporters niet alleen voor bescherming, het is ook de meest comfortabele oplossing.

Depay en Manolev

In het Catharina Kanker Instituut wordt dagelijks met deze techniek gewerkt en steeds vaker komt de oncologie-expertise van pas in de voetbalwereld. Oud-PSV’er Memphis Depay en Stanislav Manolev gingen Pereiro voor, net als Younes Yaghoob uit Qatar, die onlangs tijdens een trainingskamp in Mierlo zijn neus brak. Ook in het hockey werd enkele keren gebruik gemaakt van deze techniek. Tophockeyers Marcel Balkestein en Thijs Maartens speelden een tijdje met zo’n masker.

Het Catharina Kanker Instituut is gespecialiseerd in het maken van elektronenmaskers. Jaarlijks gebeurt dit bij ruim 30 patiënten, die in de meeste gevallen behandeld worden voor huidkanker. Daarnaast maakt het ziekenhuis elk jaar 500 maskers voor patiënten die worden bestraald vanwege tumoren in het hoofd- en halsgebied. De maskers kunnen worden vastgeklikt aan de behandeltafel, zodat de patiënt bij iedere bestraling exact in dezelfde houding ligt en dus precies op dezelfde plek kan worden bestraald.

Benieuwd hoe een bestralingsmasker gemaakt wordt?


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden