Waar gaat je lichaamsvet heen als je afvalt?

Als je afvalt, verlies je lichaamsvet. Maar waar gaat dat lichaamsvet eigenlijk heen? Zweet je het uit, of poep je het uit? Of misschien toch iets heel anders? Lees snel verder en kom erachter.

Hoe wordt lichaamsvet afgebroken?

Als je afvalt, wordt het vet in je lichaam minder. Dit vet zit vooral rond je buik, je armen en benen.

Stel je voor dat het lichaamsvet als kleine bouwstenen zijn die in je lichaam zitten. Als je probeert af te vallen, worden deze bouwstenen langzaam afgebroken. Maar waar gaan ze naartoe als ze worden afgebroken?

  1. Een deel wordt gebruikt als energie voor je lichaam.
  2. Het meeste wordt uitgeademd als kleine deeltjes die koolstofdioxide heten.
  3. Een ander deel is water, dat je uitplast of uitzweet.

Energie. Als je vet verliest, wordt een deel ervan omgezet in energie die je lichaam kan gebruiken. Dat is goed, want dan voel je je sterker en gezonder. Deze energie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je spieren kunt bewegen. Tijdens dit proces wordt het andere deel van het vet afgebroken tot water en een stof die koolstofdioxide heet.

Koolstofdioxide. Het grootste deel van het vet wordt afgebroken tot koolstofdioxide. De koolstofdioxide verlaat je lichaam in de lucht die je uitademt. Deze deeltjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. Het is een beetje zoals de wind die de blaadjes van de bomen blaast. Zo gaan ook de kleine deeltjes gewoon mee met de lucht die je uitademt.

Water. Het andere deel van het vet wordt afgebroken tot water. Het water verlaat je lichaam als je zweet en als je plast.

 

Kun je afvallen door veel te ademen?

Nee, gewoon ademen helpt niet bij het verliezen van lichaamsvet. Om vet kwijt te raken, moet je genoeg bewegen en niet te veel eten. Kies ook gezonde voeding om op een gezond gewicht te blijven.

Het oefenen van ademhaling, zoals bij yoga of meditatie, kan wel goed zijn voor je gezondheid. Het vermindert stress en verbetert je concentratie. Dat kan uiteindelijk helpen bij het afvallen. Bijvoorbeeld doordat je meer zin hebt om te sporten of doordat je minder gaat snoepen omdat je minder gestrest bent.

 

Klik om de PDF te openen.

Hoe kun je op een gezonde manier eten en bewegen?

Als je een maagverkleinende operatie hebt gehad, is het belangrijk om eten te kiezen dat eiwitrijk is. Neem 6 momenten op een dag om kleine porties te eten. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te bewegen. Vermijd veel stilzitten. Bekijk de poster Lekker en gezond leven voor alle leefstijl adviezen over eten, drinken, bewegen en vitaminen.

 

 

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden