Zeg NEE tegen Maskné!

Maskné, pukkeltjes die ontstaan achter je mondkapje. Misschien wel hét woord van 2020. Nu op 1 december de mondkapjes naar alle waarschijnlijkheid tot het verplichte straatbeeld gaan behoren, is het tijd voor wat tips. Want hoewel wij inmiddels gewend zijn aan de nieuwe trend, is onze huid dit nog lang niet. Dermatoloog Tjinta Brinkhuizen weet alles van Maskné, maar belangrijker nog; hoe je deze ‘nieuwe’ huidaandoening kunt voorkomen.

“Maskné ontstaat omdat de stof van je mondkapje tegen je huid aan schuurt. Dit gaat irriteren en daardoor ontstaan kleine ontstekingen; de pukkeltjes met de witte kopjes waar we allemaal niet op zitten te wachten. Het is achter je mondmasker namelijk een broedplaats voor bacteriën. Het masker absorbeert de vetten en schilfers op je huid. Dit in combinatie met de vochtige omgeving achter je mondmasker omdat je ademt, creëert de ideale omgeving voor de puistjes”, legt dermatoloog Tjinta Brinkhuizen uit.



Dermatoloog Tjinta Brinkhuizen: “het is heel belangrijk om dagelijks je huid goed te reinigen en te voorzien van een beschermlaagje!”

Sporters

De echte term voor Maskné is acné mechanica, een lokale uitbraak van uitslag als gevolg van lokale wrijving, druk en strekken van de huid. “Deze aandoening kwam voor de corona pandemie vooral voor bij sporters die vaak strakke kleding dragen of zweetbanden en hoofdbescherming op hebben. Maar nu zien we in toenemende mate Maskné de kop op steken door het dragen van de mondmaskers”, aldus Brinkhuizen.

Stijlvolle variant versus wegwerp

Veel modemerken springen in op de nieuwe trend en brengen de meest stijlvolle mondkapjes op de markt. Toch adviseert Brinkhuizen, hoe aantrekkelijk ook, juist niet te kiezen voor deze variant. “Wie de kans op Maskné zo klein mogelijk wil houden, adviseer ik een wegwerp mondkapje te gebruiken en deze ook echt eenmalig te dragen en om de 4 uur te vervangen. Op die manier krijgen de bacteriën achter je mondkapje geen kans. Wil je toch een iets modieuzere variant, kies dan voor een masker van 100 procent katoen. Katoen ademt, maar gooi hem elke dag in de was op 60 graden!”, benadrukt Brinkhuizen. Kies dus voor het juiste mondkapje. Een mondkapje wat goed aansluit. “En daarnaast is het heel belangrijk om dagelijks je huid goed te reinigen en te voorzien van een beschermlaagje door het aanbrengen van een hydraterende crème. En gebruik zo min mogelijk make-up achter je mondmasker, doseer met name de vloeibare foundations. Kun je echt niet zonder, kies dan voor een licht minerale poeder.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden