Komende tien jaar explosieve stijging aantal gevallen huidkanker

Steeds meer mensen in Nederland zullen de komende jaren de diagnose kanker krijgen. In 2019 kregen 118.000 personen te horen dat ze kanker hadden, maar in 2032 zal het om zo’n 156.000 diagnoses gaan. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, die Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag bekend heeft gemaakt. Het kenniscentrum verwacht dat in 2032 een op de dertien Nederlanders de ziekte heeft of heeft gehad.

Dermatoloog dr. Tjinta Brinkhuizen bekijkt een verdacht plekje bij een patiënt.

De verwachte stijging hangt vooral samen met de vergrijzing. Ouderdom verhoogt de kans op kanker. Daarnaast speelt een ongezonde levensstijl een rol, benadrukt het kennisinstituut. Roken, alcohol drinken, overgewicht en weinig lichaamsbeweging vergroten het risico op kanker. Wel wordt de kans kleiner dat je aan kanker overlijdt, stelt het kenniscentrum. Er is tegenwoordig meer mogelijk bij de behandeling van kanker en de ziekte wordt veel vaker in een vroeg stadium vastgesteld.

Explosieve stijging

Het aantal gevallen van huidkanker laat de meest explosieve stijging zien. Het IKNL gaat uit van een toename van 40 procent door ‘overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en zonnebanken’. Jaarlijks komen er bijna 70.000 huidkankerpatiënten bij: gemiddeld zijn dat zo’n 900 nieuwe patiënten per ziekenhuis, stelt het IKNL. Dermatoloog dr. Tjinta Brinkhuizen ziet het drukker worden in haar wachtkamer. “Het is heel helder: huidkanker komt steeds vaker voor”, aldus dermatoloog dr. Tjinta Brinkhuizen, “en het gaat niet alleen om zonnebaden. Je loopt al risico als je gaat wandelen, fietsen of tuinieren. Bruin worden, wordt nog altijd geassocieerd met mooi en gezond zijn. Maar een bruine kleur laat juist zien dat je huid DNA-schade heeft opgelopen.” Een ander misverstand: “Mensen denken dat je vooral op latere leeftijd risico loopt op huidkanker. Ik zeg altijd: je huid heeft een geheugen. De schade die je voor je 30ste oploopt, blijft altijd bewaard en kan op latere leeftijd alsnog zorgen voor huidkanker”, legt Brinkhuizen uit.

De oplossing? “Zonnebrandcrème moet laagdrempeliger beschikbaar worden gesteld. Zonnebanken moeten verboden worden. Er moet meer voorlichting worden gegeven over de schade. Nadeel is dat je huid ogenschijnlijk veel kan hebben. De schade wordt pas jaren later zichtbaar; we moeten echt af van het idee dat een ‘gebruinde huid’ een schoonheidsideaal is.”

Gespecialiseerd centrum

In ons gespecialiseerde huidkankercentrum bieden we alle behandelingen voor de verschillende vormen van huidkanker aan. Zo kan het basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker, hier worden behandeld met Mohs micrografische chirurgie, een operatietechniek waarbij de gezonde huid zo veel als mogelijk gespaard blijft.”

Hoge kwaliteit

De dermatologen van het Catharina Ziekenhuis hebben regelmatig multidisciplinair overleg en kunnen bovendien snel contact leggen met onder andere de plastisch chirurgen, oncologisch chirurgen en radiotherapeuten. Ook werken ze nauw samen met de dermatologen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Op die manier wordt hoge kwaliteit zorg rondom de huidkanker patiënt nagestreefd. “Voor de patiënt is het heel belangrijk dat we snel duidelijkheid kunnen geven over een verdacht plekje en met de behandeling kunnen starten”, benadrukt Brinkhuizen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden