Zorg voor vrouwen met schaamlipkanker verbeteren door inzet plastische chirurgie

De gynaecologen en plastisch chirurgen van het Catharina Ziekenhuis doen onderzoek of ze, door het toepassen van plastische chirurgie tijdens een operatie bij schaamlipkanker, een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van complicaties. Onderzoekers Emiel van Haren en Edith van Esch doen hun onderzoek binnen de IMPACT-V studie. “We hopen zo de kwaliteit van leven en het zelfbeeld van deze patiëntengroep te verbeteren”, aldus Van Haren.

“Een operatie aan het vrouwelijk geslachtsorgaan is ontzettend ingrijpend. Het heeft een enorme impact op het zelfbeeld van de vrouw”, aldus Edith van Esch.

Bij schaamlipkanker zit er een kwaadaardige tumor in de schaamlippen. De schaamlippen zijn onderdeel van de uitwendige vrouwelijke geslachtsdelen (vulva). Schaamlipkanker komt weinig voor maar de impact is groot. Per jaar krijgen ongeveer 400 vrouwen deze diagnose. De meesten zijn ouder dan 60 jaar, maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen. “De behandeling bestaat vooral uit het chirurgisch verwijderen van de tumor. Een zeer ingrijpende operatie voor de vrouw”, vertelt Van Esch.

Plastische reconstructie

De schaamlippen vormen de overgang van droge huid naar natte huid (slijmvlies). “Deze overgang geeft na een operatie bij schaamlipkanker vaak complicaties zoals wondproblemen. Hier is nog niet veel onderzoek naar gedaan, maar ook in ons ziekenhuis zagen we bij 1 op de 2 vrouwen wondproblemen na de operatie”, legt Van Haren uit, “door als plastisch chirurg aan te sluiten tijdens de operatie en in dezelfde operatie een reconstructie toe te passen; zo kunnen we de huid verschuiven of verplaatsen zodat de trek aan de wond vermindert. Hierdoor hopen we minder wondproblemen te zien.”

Plastisch chirurg Emiel van Haren van het Catharina Ziekenhuis.

Enorme impact op zelfbeeld

Tegelijkertijd kijken de onderzoekers of een reconstructie tijdens de operatie ook een positief effect heeft op de kwaliteit van leven van de vrouwen voor en na een operatie. “Een operatie aan het vrouwelijk geslachtsorgaan is ontzettend ingrijpend. Niet alleen fysiek maar ook emotioneel en seksueel. Het heeft een enorme impact op het zelfbeeld van de vrouw. Door middel van vragenlijsten hopen we dat de reconstructie tijdens de operatie ook positieve gevolgen op dit gebied”, benadrukt Van Esch.

Het Catharina Ziekenhuis is een expertisecentrum op het gebied van gynaecologische kanker. Samen met het Radboud UMC en het Maastricht UMC is het ziekenhuis in GOZON-verband de IMPACT-V studie gestart. Inmiddels zijn de eerste stappen voor een landelijke samenwerking met het UMCG, Antoni van Leeuwenhoek, Leiden UMC, Utrecht UMC, Erasmus MC en Amsterdam UMC gezet. De studie zal 4 jaar in beslag nemen.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden