Goedaardige borstaandoeningen

Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Alleen een kwaadaardige tumor is kanker. Goedaardige tumoren groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Deze tumoren zaaien dus niet uit.

De meest voorkomende vormen van goedaardige tumoren:

 • Fibro-adenoom
  Een fibro-adenoom is het meest voorkomende goedaardige ‘knobbeltje’ in de borst. Het is een gladde, ronde of ovale knobbel, die meebeweegt met het borstweefsel. Fibro-adenomen komen meestal voor bij vrouwen jonger dan 35 jaar.
 • Phylloidestumor
  Een ander soort afwijking die veel op een fibro-adenoom lijkt, is een phylloidestumor. Dit is in principe een goedaardige afwijking. Een phylloidestumor kan heel snel groeien, vandaar dat we deze via een operatie verwijderen.
 • Cyste
  Een cyste is een klein, met vocht gevuld blaasje. Een cyste kan bijvoorbeeld ontstaan door een verstopping in een melkgang. Vooral als er spanning op staat, is een cyste goed voelbaar als een ronde, stevige knobbel en die ook pijnlijk kan zijn. Soms zijn er verschillende cysten in één of in beide borsten aanwezig.
 • Lipoom
  Een vetweefselknobbel (lipoom) is een goedaardig gezwel dat ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst. Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het vetweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan.
 • Mastopathie
  Veel vrouwen hebben last van pijnlijke borsten, die regelmatig gespannen aanvoelen en nauwelijks aanraking verdragen. Bij mastopathie zijn één of meer knobbels in het borstweefsel te voelen. Het borstklierweefsel voelt vaak onregelmatig aan. De borsten kunnen heel gespannen zijn en groter worden. Soms is er afscheiding uit de tepel(s). Ook kunnen er cysten ontstaan (cysteuze mastopathie).
 • Borstvorming (gynaecomastie) bij mannen.

Een plotse verandering aan een van uw borsten is vaak erg schrikken. Gelukkig zijn niet alle afwijkingen een aanwijzing voor borstkanker. Maar liefst 75 procent van de veranderingen is géén kanker.

Chirurg dr. Johanne Chirurg dr. Johanne Bloemen

© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden