Spinale infectie (infectie in de wervelkolom)

Heeft u pijn in uw rug na of tijdens een ziekteperiode? Had of heeft u hierbij koorts? Bent u recent ziek geweest door een infectie? Heeft u kunstmateriaal in uw lichaam, zoals een kunsthartklep? Misschien heeft u een infectie in uw wervelkolom (spondylodiscitis).

De wervelkolom bestaat uit botstructuren (wervels) met aan de voorzijde kussentjes ertussen (tussenwervelschijven) en aan de achterzijde ligamenten en gewrichten (facetgewrichten). Net als andere botstructuren en structuren van weke delen in het lichaam, kunnen de spinale structuren geïnfecteerd raken door verschillende bacteriën en via verschillende infectieroutes.

Oorzaak

Een spondylodiscitis is een infectie van een tussenwervelschijf door een bacterie. Dit gaat meestal gepaard met forse rugpijn en soms met koorts. Het ontstaat doordat een bacterie zich verplaatst via de bloedbaan en in de tussenwervelschijf eindigt. De tussenwervelschijf wordt slecht doorbloed. Als een groepje bacteriën daar in een haarvaatje vastloopt, kunnen de cellen van ons afweersysteem deze tussenwervelschijf moeilijk bereiken. De bacteriën kunnen zich zo gemakkelijk uitbreiden. In eerste instantie tasten ze de tussenwervelschijf aan, maar later ook de omliggende wervels. In een vergevorderd stadium kan een wervel verzwakt raken. Hierdoor kan deze hoogte verliezen en kan ook het ruggenmergkanaal nauwer worden. Zo kunnen er zelfs neurologische afwijkingen ontstaan.

Een van de meest voorkomende verwekkers van een spondylodiscitis is de bacterie Staphylococcus aureus. Dit is een agressieve bacterie die meestal voor veel pijn zorgt en dikwijls voor koorts. Daarom is hij relatief gemakkelijk te herkennen. Een beruchte andere verwekker is tuberculose. De tuberculosebacterie groeit maar heel langzaam en zorgt pas in zeer vergevorderd stadium voor pijn. Deze bacterie geeft zelden koorts. Tuberculose is relatief zeldzaam in West-Europa, maar komt nog veel voor in ontwikkelingslanden. De aandoening is ook in Nederland bezig met een comeback door toenemend toerisme en grensverkeer.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden