Vaginakanker

Vaginakanker is kanker in de vagina. De meest voorkomende vorm wordt plaveiselcelcarcinoom genoemd. Deze vorm wordt aangetroffen bij ongeveer 90 procent van de vrouwen met vaginakanker. Het Catharina Ziekenhuis is het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker in deze regio.

Plaveiselcelcarcinomen gaan uit van de cellen die het slijmvlies van de vagina bekleden. De overige 10 procent bestaat uit andere typen, waarvan de meeste uitgaan van kliercellen (adenocarcinoom). Daarnaast zijn er nog heel zeldzame vormen, zoals melanoom, kiemceltumoren en sarcomen. Bij vroegtijdige ontdekking is vaginakanker in de meeste gevallen goed te behandelen. Het Catharina Ziekenhuis is een regionaal expertisecentrum voor gynaecologische kanker.

Symptomen

Bij vaginakanker kunnen de symptomen lange tijd uitblijven. Sommige vrouwen hebben last van waterige afscheiding of van bloedverlies na de geslachtsgemeenschap. Blaas- en darmklachten komen in een later stadium voor, als de kanker zich naar de blaas en/of de darmen heeft verspreid.

Behandeling

De behandeling van vaginakanker is afhankelijk van de uitgebreidheid van het gezwel. Als de tumor beperkt is tot de vagina zal in principe geprobeerd worden om met een operatie het gehele gezwel te verwijderen. Is het gezwel verder uitgebreid, of wordt vermoed dat het verder uitgebreid is, dan zal vaak ook bestraling (radiotherapie) als behandeling worden toegevoegd.

Nazorg

Kanker en de behandeling ervan hebben vaak een grote invloed op het dagelijks leven. Sommige gevolgen hebben die met de ziekte zelf te maken. Andere met de behandeling. Ook uw leeftijd en lichamelijke conditie spelen een rol. Gevolgen waar veel mensen met kanker mee te maken krijgen zijn vermoeidheid, geheugenverlies en concentratieproblemen, veranderingen in uw uiterlijk, angst voor terugkeer van de ziekte en somberheid.

Om een gespecialiseerd centrum te mogen zijn moet je aan ontzettend veel eisen voldoen. Het Catharina Ziekenhuis voldoet aan al die eisen. Er is kennis, expertise en de infrastructuur van het Catharina Kanker Instituut is van hoog niveau. Alles is hier onder één dak.

Gynaecoloog-oncoloog Gynaecoloog-oncoloog dr. Ralph Hermans over Vaginakanker

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden