Klinische fysica

Klinische fysica

Route: 525

De klinisch fysicus is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en inzet van medische technologie in een ziekenhuis, veilig voor zowel patiënt als personeel en met een optimale kwaliteit.

In een ziekenhuis wordt heel veel medische apparatuur gebruikt voor onderzoek (zoals CT-scanners, echo-apparaten en MRI-scanners) en behandeling (zoals bestralingstoestellen, lasers en bewakingsapparatuur). De technologie ontwikkelt zich snel. Apparatuur wordt steeds nauwkeuriger én ingewikkelder. Een klinisch fysicus is specialist op het gebied van medische apparatuur. Hij begrijpt precies hoe een apparaat werkt, ondersteunt (de medisch specialist) bij het op de juiste manier inzetten van medische technologie en hij adviseert over veiligheids- en kwaliteitseisen van de apparatuur. De klinisch fysici in het Catharina Ziekenhuis houden zich daarnaast bezig met de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Stralingsdeskundige

Een klinisch fysicus is ook specialist in het gebruik van radioactiviteit (straling) en andere soorten energie voor onderzoek en behandeling. Op onder andere de afdelingen Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Radiologie hebben klinisch fysici een belangrijke rol bij het veilig en het op de juiste manier toepassen van straling. Hetzelfde geldt voor het gebruik van lasers bij bijvoorbeeld de specialismen Dermatologie en Oogheelkunde en voor het gebruik van elektrochirurgie (chirurgie met stroom) op de operatiekamer.

Onze medewerkers


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden