Bypass operatie

Een bypass operatie is een hartoperatie aan uw kransslagaderen waarbij de artsen van het Catharina Hart-en Vaatcentrum een omleiding maken. Tijdens de operatie plaatst de hartchirurg een stukje ader of slagader voorbij één of meerdere vernauwingen in uw kransslagader. Zo stroomt het bloed via een alternatieve route. Door deze bypass operatie heeft u geen last meer van kransslagadervernauwing.

U krijgt een bypass operatie als andere medicijnen u niet helpen, dotteren niet mogelijk is, of als de vernauwingen van uw kransslagaders (op meerdere plekken) ernstig zijn. Uw hart krijgt door deze vernauwingen in uw kransslagaders te weinig bloed. Uw hart kan dan last hebben van een zuurstoftekort.

Operatie

Er zijn drie methodes om met een bypass operatie omleidingen te maken bij kransslagervernauwingen:

  • CABG operatie: tijdens deze bypass operatie wordt de hart-longmachine gebruikt. De hart-longmachine neemt tijdelijk de functie van het hart en de longen over en legt het hart stil om de omleidingen te maken.
  • OPCAB operatie (octopusmethode): tijdens deze ingreep worden de omleidingen op een kloppend hart gemaakt. Hierbij wordt het deel van het hart waar de chirurg de omleiding aanlegt, stilgelegd met behulp van een speciaal apparaat (octopus genaamd). De rest van het hart blijft normaal doorkloppen. De hart-longmachine hoeft hierbij niet te worden aangesloten
  • ENDOCAB operatie: tijdens deze kijkoperatie wordt de omleiding gemaakt via een kleine incisie tussen de ribben aan de zijkant van de borstkast. Het borstbeen hoeft hierbij niet te worden geopend. De omleiding wordt gemaakt op kloppend hart.

Veel ervaring
De specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum voeren honderden bypass operaties per jaar uit en hebben dan ook veel ervaring met het uitvoeren van deze operatie. Ons hart- en vaatcentrum heeft zich dan ook ontwikkeld tot een nationaal en internationaal bekend en gerespecteerd centrum. Het gespecialiseerde centrum van het Catharina Ziekenhuis is bovendien één van de leidende hartcentra in Nederland bij onderzoek naar nieuwe manieren om kransslagadervernauwing te behandelen. 

Video is geblokkeerd.


Kwaliteitsinformatie

Wij vinden het belangrijk om u meer inzicht te geven in de kwaliteit van onze zorg. Dit kan u als (toekomstig) patiënt helpen bij het kiezen van de beste behandeling of het beste ziekenhuis. Daarom hebben wij een infographic ontwikkelt met kwaliteitsinformatie over een bypass operatie. In de infographic vindt u cijfers over patiënttevredenheid, het aantal behandelingen, complicaties na een operatie en wacht- en toegangstijden. De informatie wordt in Nederland nauwkeurig geregistreerd door externe instanties waaronder de Nederlandse Hart Registratie. Bekijk de infographic over de bypass operatie!

Bij een bypass operatie maken onze chirurgen een omleiding met behulp van een stukje ader. Het bloed stroomt daardoor via een alternatieve route. In het Catharina Hart- en Vaatcentrum hebben we veel ervaring met deze operatie.

Cardioloog dr. Pim T Cardioloog dr. Pim Tonino over bypass operatie
© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden