Bypass operatie

Een bypass operatie is een hartoperatie aan uw kransslagaderen waarbij de artsen van het Catharina Hart-en Vaatcentrum een omleiding maken. Tijdens de operatie plaatst de hartchirurg een stukje ader of slagader voorbij één of meerdere vernauwingen in uw kransslagader. Zo stroomt het bloed via een alternatieve route. Door deze bypass operatie heeft u geen last meer van kransslagadervernauwing.

 

U krijgt een bypass operatie als andere medicijnen u niet helpen, dotteren niet mogelijk is, of als de vernauwingen van uw kransslagaders (op meerdere plekken) ernstig zijn. Uw hart krijgt door deze vernauwingen in uw kransslagaders te weinig bloed. Uw hart kan dan last hebben van een zuurstoftekort.

Operatie
Er zijn twee methodes om aders bij kransslagadervernauwing met een bypass operatie om te leiden:

  • Een open hartoperatie: tijdens deze bypass operatie wordt de hart-longmachine gebruikt. De hart-longmachine neemt tijdelijk de functie van het hart en de longen over tijdens de operatie en het hart wordt stilgezet.
  • Octopusmethode: de bypass operatie vindt plaats terwijl het hart doorklopt. Het deel van het hart waar de chirurg de omleiding aanlegt, wordt met behulp van een speciaal apparaat (octopus genaamd) stilgelegd. De rest van het hart blijft normaal doorkloppen.

Veel ervaring
De specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum voeren honderden bypass operaties per jaar uit en hebben dan ook veel ervaring met het uitvoeren van deze operatie. Ons hart- en vaatcentrum heeft zich dan ook ontwikkeld tot een nationaal en internationaal bekend en gerespecteerd centrum. Het gespecialiseerde centrum van het Catharina Ziekenhuis is bovendien één van de leidende hartcentra in Nederland bij onderzoek naar nieuwe manieren om kransslagadervernauwing te behandelen.

 

Polikliniek Cardiologie: (040) 239 70 00

Bij een bypass operatie maken onze chirurgen een omleiding met behulp van een stukje ader. Het bloed stroomt daardoor via een alternatieve route. In het Catharina Hart- en Vaatcentrum hebben we veel ervaring met deze operatie.
Cardioloog dr. Pim T Cardioloog dr. Pim Tonino
© 2021 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden