Dotteren

Door te dotteren kunnen de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kransslagadervernauwing behandelen. Bij het dotteren, ook wel Percutane Coronaire Interventie (PCI) genoemd, wordt via de lies of arm een dun hol slangetje naar de plaats van de vernauwing in de kransslagader gebracht. Via dit slangetje wordt een ballonnetje opgevoerd, dat op de plaats van de vernauwing wordt opgeblazen. De vernauwing wordt door het ballonnetje weggedrukt waardoor het bloed weer normaal kan stromen. In de meeste gevallen plaatsen de artsen ook een stent, een soort balpenveertje van metaal dat de vaatwand extra ondersteuning geeft.

Het is niet bij alle kransslagadervernauwingen nodig om te dotteren. Eerst onderzoeken de specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum of behandeling met medicijnen mogelijk is. Dit is voor u het minst belastend en brengt de minste risico’s met zich mee. Onze cardiologen overwegen een dotterbehandeling pas wanneer ongeveer 50 tot 70 procent van de kransslagaders is vernauwd. Om het onderscheid te maken tussen ‘onschuldige’ en potentieel ‘gevaarlijke’ vernauwingen, ontwikkelde het Catharina Ziekenhuis een nieuwe, innovatieve techniek: de FFR-meting.

Onderzoeken
Eén of meerdere van deze onderzoeken kunnen nodig zijn om bij u kransslagadervernauwing vast te stellen:

  • Hartfilmpje (ECG)
  • Bloedonderzoek
  • Echocardiogram
  • CT-scan
  • MRI-onderzoek

Behandeling

Via een slagader in de lies, pols of elleboogplooi, brengt de cardioloog een dunne draad naar de vernauwing in de kransslagader van het hart. Over de draad schuift de cardioloog een ballonnetje naar de plek van de vernauwing. Daar wordt het ballonnetje opgeblazen. Dit wordt een aantal keren herhaald totdat het bloedvat wijd genoeg is en niet meer terug veert.

Bij een bypass operatie maken onze chirurgen een omleiding met behulp van een stukje ader. Het bloed stroomt daardoor via een alternatieve route. In het Catharina Hart- en Vaatcentrum hebben we veel ervaring met deze operatie.
Cardioloog dr. Pim T Cardioloog dr. Pim Tonino
© 2021 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden