Kransslagadervernauwing

De kransslagaders zijn de bloedvaten die het hart van bloed voorzien. Uw kransslagaders kunnen vernauwd raken als er vetten, kalk, klontertjes van bloedplaatjes vast blijven zitten aan de binnenwand van de aders. Deze vettige laag wordt hard en hierdoor kunnen de kransslagaders dichtslibben. Dat noemen we kransslagadervernauwing.

Door kransslagadervernauwing stroomt er minder bloed naar het hart. Het hart krijgt dan niet genoeg zuurstof. Kransslagadervernauwing kan zorgen voor een hartinfarct of angina pectoris.

Oorzaken

Deze risicofactoren kunnen de kans op kransslagadervernauwing (bijvoorbeeld als gevolg van arteriosclerose) vergroten:

Onderzoeken

Met een uitgebreid aantal betrouwbare onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum bij u kransslagadervernauwing vaststellen:

Behandeling

Onze artsen kunnen kransslagadervernauwing behandelen met een bypass operatie (omleidingsoperatie) of door te dotteren. Bij het Catharina Hart- en Vaatcentrum hebben de cardiologen en cardiothoracaal chirurgen veel ervaring met het behandelen van kransslagadervernauwing. Ook ontwikkelden de specialisten van het Catharina Ziekenhuis een nieuwe en innovatieve techniek om het onderscheid te maken tussen onschuldige en potentieel gevaarlijke vernauwingen in de kransslagaders: een FFR-meting.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden