Peesontsteking in de schouder (subacromiaal pijnsyndroom)

Het schoudergewricht is enorm beweeglijk. Dit maakt het echter kwetsbaar. Niet alleen instabiliteit, maar juist ook ontstekingen kunnen gemakkelijk optreden. Vooral de pezen onder het dak van de schouder (rotatorenmanchet) en de glijlaag onder het dak (slijmbeurs of bursa) zijn hierom berucht.

Symptomen

De ontsteking van de rotatorenmanchet veroorzaakt zwelling en pijn. Meestal zit deze aan de voorkant en op de kop van de schouder. Soms voelt u de pijn pas als u de arm zijwaarts beweegt. Ook het laten zakken van de arm vanuit een opgeheven positie kan erg pijnlijk zijn.

In het begin kunnen de symptomen erg mild zijn. Meestal is er dan nog geen aanleiding om naar de (huis)arts te gaan. Wanneer het probleem ernstiger wordt, verergeren de symptomen. De pijn kan dan ’s nachts aanwezig zijn en u kunt last hebben van krachtsverlies. Ook kunnen er meer problemen ontstaan bij dagelijkse activiteiten waarbij u de arm op de rug moet brengen (knoopje of rits). Soms nemen de klachten snel toe en wordt iedere beweging van de schouder onmogelijk vanwege de pijn (zie ook frozen shoulder of de bevroren schouder).

Oorzaken

Langdurige belasting of overbelasting door sport of werk kunnen irritatie en ontsteking van het pees- en slijmbeursweefsel veroorzaken. Soms ontstaan verkalkingen in het peesweefsel. Op de lange termijn kan ook slijtage van het peesweefsel ontstaan met scheuren in één of meer pezen.

Onderzoek

Uw orthopedisch chirurg test de beweeglijkheid en de kracht van de schouder door de arm in alle richtingen te bewegen. Hij gaat ook op zoek naar andere mogelijke oorzaken van uw klachten. Daar hoort onder meer een onderzoek van de nek bij. Verder kunnen andere onderzoeken nodig zijn:

  • Röntgenfoto’s
  • Magnetic resonance imaging (MRI) en echografie

Meer informatie over peesontsteking in de schouder


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden