Peesontsteking in de schouder (subacromiaal pijnsyndroom)
Het schoudergewricht is enorm beweeglijk. Dit maakt het echter kwetsbaar. Niet alleen instabiliteit, maar juist ook ontstekingen kunnen gemakkelijk optreden. Vooral de pezen onder het dak van de schouder (rotatorenmanchet) en de glijlaag onder het dak (slijmbeurs of bursa) zijn hierom berucht.
Symptomen
De ontsteking van de rotatorenmanchet veroorzaakt zwelling en pijn. Meestal wordt die aangegeven aan de voorzijde en op de kop van de schouder. Soms treedt de pijn pas op bij het zijwaarts bewegen van de arm. Ook het laten zakken van de arm vanuit een opgeheven positie kan erg pijnlijk zijn.
In het begin kunnen de symptomen erg mild zijn. Gewoonlijk zoeken mensen dan geen hulp bij een (huis)arts. Wanneer het probleem ernstiger wordt, verergeren de symptomen. De pijn kan dan ’s nachts aanwezig zijn, krachtsverlies kan optreden en er kunnen meer problemen ontstaan bij dagelijkse activiteiten waarbij de arm op de rug gebracht moet worden (knoopje of rits). Soms nemen de klachten snel toe en wordt iedere beweging van de schouder onmogelijk vanwege de pijn (zie ook “frozen shoulder” of de bevroren schouder).
Oorzaken
Langdurige belasting of overbelasting door sport of werk kunnen irritatie en ontsteking van het pees- en slijmbeursweefsel veroorzaken. Soms ontstaan verkalkingen in het peesweefsel. Op de lange termijn kan ook slijtage van het peesweefsel ontstaan met scheuren in één of meer pezen.
Onderzoek
Uw orthopedisch chirurg zal de beweeglijkheid en de kracht van de schouder testen door de arm in alle richtingen te bewegen. Hij/zij zal ook op zoek gaan naar andere mogelijke oorzaken van uw klachten. Daar hoort onder andere een onderzoek van de nek bij. Verder kan het zijn dat aanvullende onderzoeken nodig zijn:
- Röntgenfoto’s
- Magnetic resonance imaging (MRI) en echografie
Meer informatie over peesontsteking in de schouder