Kleine operatie

Behandelingen en operaties waarbij slechts korte verpleegkundige nazorg nodig is, vinden plaats op de OK-dagbehandeling. U wordt geholpen bij Kleine Chirurgische Ingrepen (KCI) als u na de behandeling direct naar huis mag. De Dagbehandeling H2 is er voor patiënten die na de ingreep nog een korte tijd op de uitslaapkamer (recovery) verblijven. De volgende specialismen voeren kleine operaties uit in dagbehandeling.

Naast algemene informatie over het specialisme, vindt u op deze pagina’s informatie en patiëntenfolders over specifieke operaties en behandelingen.


Voorbereiding op de operatie

Als een gesprek nodig is met de anesthesioloog heeft u voor de operatie een afspraak op de polikliniek Pre-Operatieve Screening (PPOS). Hier krijgt u alle informatie rondom de operatie. Ook over nuchter zijn en het eventueel doorgaan of stoppen van uw eigen medicatie. Er is schriftelijke informatie beschikbaar in onze patiëntenfolders, maar het kan zijn dat deze informatie afwijkt van uw persoonlijke situatie. Op de PPOS brengen we ook uw algemene gezondheidstoestand in kaart. Als het nodig is doen we een lichamelijk onderzoek. Vragen stellen staat natuurlijk vrij.


Kleine Chirurgische Ingrepen

Wanneer u een operatie ondergaat onder plaatselijke verdoving, komt u bij Kleine Chirurgische Ingrepen (KCI). Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de OK-dagbehandeling, route 415. U kunt plaatsnemen in de wachtruimte van route 395. Een medewerker haalt u op. Als u nog vragen hebt kunt u deze uiteraard stellen. In de behandelkamer krijgt u de plaatselijke verdoving toegediend. Daarna starten we met de behandeling.

Als alles goed verloopt mag u na de operatie direct naar huis. Wij raden u ten zeerste aan om een begeleider mee te nemen. Na de operatie bent u minder fit dan ervoor en zelf naar huis rijden is niet veilig. Uw begeleider kan op u wachten in de wachtruimte of een telefoonnummer achterlaten. Wij nemen dan telefonisch contact op als u klaar bent.


Dagbehandeling H2

De Dagbehandeling H2 is er voor patiënten die na de operatie nog een korte tijd op de uitslaapkamer (recovery) verblijven. Uiteraard wordt u voor uw opname ook geïnformeerd door uw behandelend arts of een andere zorgverlener.


Kortverblijf & dagverpleging

Het kan ook zijn dat u nog wat langer verpleegkundige zorg nodig hebt, bijvoorbeeld één of twee dagen. Dan verblijft u op de afdeling Kortverblijf & Dagverpleging. Voor uw behandeling bespreekt uw specialist met u hoe de behandeling gaat verlopen.


Een begeleider meenemen

Het is erg belangrijk om op de dag van de operatie een begeleider mee te nemen. Na de operatie bent u minder fit dan ervoor en zelf naar huis rijden is niet veilig. Uw begeleider kan op u wachten in de wachtruimte. Hij of zij kan een telefoonnummer achterlaten, wij nemen dan telefonisch contact op als u klaar bent. Als een kind geopereerd wordt, mag één ouder bij het kind blijven tot het inleiden van de operatie. Na de operatie mag de ouder op de uitslaapkamer zijn als het het kind wakker wordt. Het is niet wenselijk om te wisselen van ouder. Wij begrijpen heel goed dat u beide graag bij het kind bent, maar we willen op de OK ook graag zoveel mogelijk rust en privacy bieden aan andere patiënten.

Veelgestelde vragen

  • U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw herstel en de kans op complicaties verkleinen door uw lichamelijke conditie te verbeteren, gezonde voeding te eten en te stoppen met roken. Om infecties te voorkomen, de genezing van de operatiewond te verbeteren en voor uw algehele gezondheid raden wij u zéér dringend aan ruim vóór de geplande ingreep te stoppen met roken. Voor hulp hierbij kunt u terecht bij uw huisarts. In verband met een goed herstel raden wij u aan om in ieder geval 24 uur voor de operatie niet te roken of alcohol/drugs te gebruiken.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden