Operatie van de dikke darm

De dikke darm is het laatste deel van het spijsverteringskanaal. Er bestaan verschillende aandoeningen waarvoor een dikke darm operatie nodig kan zijn.

Er bestaan verschillende operatietechnieken aan de dikke darm. De operatietechniek is onder andere afhankelijk van de plaats van de tumor. De operatie kan plaatsvinden via een open of laparoscopische procedure. Bij de open procedure wordt een grote snede gemaakt. Bij de laparoscopische procedure worden meerdere kleine wondjes gemaakt. Via een sneetje wordt een laparoscoop in de buik gebracht. Dit is een lange dunne buis met een kleine camera eraan. Het beeld dat de camera geeft, wordt weergegeven op een televisiescherm. Hierdoor kan de chirurg in de buikholte kijken. Via de andere sneetjes worden instrumenten ingebracht waarmee geopereerd wordt.

De verschillende technieken zijn:

  • Ileocoecaal resectie: Hierbij wordt het gedeelte verwijderd waar de dunne darm overgaat in de dikke darm.
  • Hemicolectomie rechts: Hierbij wordt een deel van de blinde darm (appendix) met een deel van het dwarslopende deel van de dikke darm verwijderd. Er wordt een verbinding gemaakt tussen de dunne darm en het dwarslopende deel van de dikke darm.
  • Hemicolectomie links: Hierbij wordt een deel van het dwarslopende deel van de dikke darm tot aan het sigmoïd verwijderd. Het sigmoïd is het laatste deel van de dikke darm, dat overgaat in de endeldarm. Er wordt een verbinding gemaakt tussen het dwarslopende deel van de dikke darm en het sigmoïd.
  • Sigmoïdresectie: Hierbij wordt het sigmoïd verwijderd. Er wordt een verbinding gemaakt tussen het afdalende deel van de dikke darm en de endeldarm.

© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden