Diëtisten van het Catharina Kanker Instituut staan stil bij de gevolgen van chemotherapie

De diëtisten van het Catharina Ziekenhuis hebben vandaag gratis soep uitgedeeld aan patiënten en bezoekers van het Catharina Kanker Instituut. Daarmee vragen zij aandacht voor verminderde eetlust door smaak- en reukveranderingen die kan optreden bij patiënten die chemotherapie ondergaan.

Diëtisten delen gratis soep uit aan patiënten en bezoekers van het Catharina Kanker Instituut

Tijdens de Dag van de Diëtist geven onze diëtisten in de centrale hal van het Catharina Kanker Instituut uitleg over smaak en delen zij diverse soepen uit. De verschillende soepjes zijn naast alle eiwitrijke producten met een zoete smaak – zoals zuivel en drinkvoeding – vaak een welkome afwisseling voor patiënten met kanker.

Gewichtsverlies

Mensen die chemotherapie ondergaan, vinden na verloop van tijd vaak hun meest favoriete gerecht niet meer lekker smaken. Soms zelfs ronduit vies. Als gevolg van de ziekte en de behandeling treden vaak smaak- en reukveranderingen op. Dat kan leiden tot een verminderde eetlust met gewichtsverlies en uiteindelijk ondervoeding als mogelijke gevolgen. Terwijl voor de behandeling en het herstel van de ziekte een goede voeding heel belangrijk is.

Recepten

Daarom hebben de diëtisten en de koks van het Catharina Kanker Instituut soepen met verschillende toppings gemaakt. Allemaal producten met een andere smaak en karakter, zodat patiënten waarbij smaak- en reukveranderingen zijn opgetreden toch lekker kunnen eten. 

Vandaag onze diëtisten gemist? Kijk voor de recepten op www.catharinaziekenhuis.nl/recepten


Aspergesoep

Ingrediënten:

  • 400 gram verse asperges (of blik)
  • 500 ml groentebouillon (1 tablet per ½ liter water)
  • 100 ml room
  • Eventueel maïzena
  • 10 gram rode peper
  • 1 el boter of zonnebloemolie

Bereiding:
Snijd de asperges en rode peper in kleine stukjes. Maak de bouillon van 500 ml water met 1 tablet groentebouillon. Doe de asperges en rode peper in de pan en bak deze kort met wat boter of olie. Blus af met de bouillon. Haal de pan van het vuur wanneer de asperges gaar zijn gekookt. Pureer de soep met een staafmixer. Bind eventueel de soep af met wat maïzena. Voeg de room toe aan de soep.


Pindasoep

Ingrediënten:

  • 30 gram arachideolie
  • 1 middel grote ui
  • 15 gram Sambal Oelek
  • 50 gram gembersiroop
  • 600 ml kippenbouillon (1 tablet per ½ liter water)
  • 100 gram aardappel (kruimig)
  • 100 gram pindakaas
  • Sap van ½ citroen
  • ½ rode peper

Bereiding: Snipper de ui en snijd de aardappel in kleine blokjes. Verhit de arachideolie in de pan en fruit de ui. Voeg de aardappelblokjes, sambal en rode peper toe. Zorg er voor dat de aardappel niet bruin wordt. Voeg de gembersiroop, bouillon en het sap van de citroen toe. Draai het vuur uit wanneer de aardappels gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer. Zet het vuur weer aan. Voeg de pindakaas toe en roer goed en laat even staan. Indien de soep te dun is kan extra pindakaas worden toegevoegd.


Tomaat Basilicum Soep

Ingrediënten:

  • 250 gram gezeefde tomaten
  • 100 gram sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree à 70 gram
  • 600 ml kippenbouillon (1 tablet per ½ liter water)
  • 10 gram verse basilicum of 5 gram gedroogde basilicum
  • 20 ml olijfolie

Bereiding: Snipper de sjalotten en snij de knoflook fijn (of gebruik een knoflook pers hiervoor). Verhit de olijfolie in de pan en fruit de sjalot samen met de knoflook. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak dit kort mee. Haal de steeltjes van de basilicumblaadjes en doe de steeltjes in de pan. Houd de blaadjes van de basilicum apart. Vervolgens worden de gezeefde tomaten en de bouillon toegevoegd. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg als laatste de blaadjes basilicum als laatste toe en pureer nog kort fijn. Indien gedroogde basilicum wordt gebruikt voeg dat op dit moment toe.


Rode ui soep

Ingrediënten:

  • 500 gram rode ui
  • 50 gram boter
  • 1 teen knoflook
  • 500 ml groentenbouillon (1 tablet per ½ liter water)
  • 6 gram gedroogde tijm
  • 50 ml droge witte wijn
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding: Snijd de ui in halve ringen. Verhit de boter tot deze is uitgeschuimd. Fruit de ui aan en voeg de knoflook toe. Als de ui glazig ziet kan de tijm worden toegevoegd. Blus af met witte wijn-bouillon en laat even koken. Voeg daarna de bouillon toe. Voeg peper en zout naar eigen smaak toe.


Rode curry soep

Ingrediënten:

  • 100 gram kokospoeder (geen schaafsel)
  • 400 ml water
  • 12 gram rode curry pasta (verkrijgbaar in de toko)
  • 250 ml room
  • 250 gram gepelde tomaten uit blik
  • 15 gram zonnebloemolie
  • 3 gram maïzena
  • 13 gram kippenbouillon pasta of tablet

Bereiding: Verhit de olie in de pan en voeg de rode curry pasta toe. Voeg de gepelde tomaten toe en roer door. Meng in een aparte kom of maatbeker het kokospoeder met water. En voeg aan de rest toe en verwarm dit in de pan. Voeg de bouillonpasta of tablet toe. Bind de soep met maïzena en voeg op het laatste de room toe.


Shiitake bouillon

Ingrediënten:

  • 1 liter groentenbouillon (1 tablet per ½ liter water)
  • 400 gram shiitake
  • 12 gram bieslook

Bereiding: Snijd de shiitake in plakjes. Maak de bouillon met behulp van 2 tabletten. Voeg hier aan de shiitake toe en laat ongeveer 30 minuten trekken. Voeg als laatste de bieslook toe.


Toppings:

De soepjes worden lekkerder met een speciale topping. U bepaalt zelf welke topping op welke soep hoort; geheel naar uw eigen smaak!


Geroosterde pijnboompitten

Ingrediënten: – Pijnboompitten Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 °C Rooster de pijnboompitten in de oven gedurende 15 minuten.


Luchtig geslagen crème fraîche

Ingrediënten:

– Crème fraîche – Peper en zout Bereiding: Klop de crème fraîche met een mixer. Voeg peper en zout naar smaak toe.


Croutons

Ingrediënten:

  • Casino wit brood
  • Olijfolie
  • Knoflook

Bereiding: Verwarm de oven voor op 170 °C. Casino brood licht aanvriezen. Snijd vervolgens in blokjes van 0.5 cm bij 0.5 cm. Besmeer de blokjes brood met olijfolie en knoflook. Rooster ze in de oven gedurende 6 minuten.


Basilicum olie

Ingrediënten:

  • 1 liter zonnebloemolie
  • 1 bosje basilicum

Bereiding: Blancheer de basilicum kort (± 10 seconden) in kokend water en koel daarna meteen terug in ijswater. Knijp de basilicum uit en voeg toe aan de olie. Pureer met een staafmixer de basilicum in de olie. Zeef de gepureerde olie met een fijne bolzeef.


Rode peper olie

Ingrediënten: Ingrediënten: – 1 liter zonnebloem olie – 3 rode pepers Bereiding: Pureer met een staafmixer de rode peper in de olie. Zeef de gepureerde olie met een fijne bol zeef. Indien een mildere smaak gewenst is: Blancheer de rode peper kort (± 10 seconden) in kokend water en koel daarna meteen terug in ijswater. Knijp de rode peper uit en voeg toe aan de olie. Pureer met een staafmixer de rode peper in de olie. Zeef de gepureerde olie met een fijne bol zeef.


Uitgebakken spekjes

Ingrediënten:

  • Ontbijtspek

Bereiding: Snijd de ontbijtspek in kleine blokjes. Bak deze in een droge pan tot dat ze krokant en bruin zijn.


Gebakken uitjes

Verkrijgbaar in de supermarkt of toko.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden