Dutch Design Week: Een nieuw zorgtraject ontworpen door artsen én designers

Ongeveer twee procent van de wereldbevolking lijdt aan boezemfibrilleren, een hartritmestoornis die een onregelmatig en snel hartritme veroorzaakt. De behandeling daarvan is vaak deels succesvol, want een groot deel van de patiënten krijgt binnen een jaar last van terugkerende klachten.

Artsen van het Catharina ziekenhuis bekeken samen met een team designers van Philips de behandeling vanuit een ander perspectief en ontwierpen een zorgtraject met digitaal platform om leefstijlfactoren gelinkt aan boezemfibrilleren te behandelen. Van 21 tot 29 oktober is het project “Close to Heart” te zien in het Philips Museum tijdens de Dutch Design Week.

Boezemfibrilleren is niet direct levensbedreigend, maar er is er een verhoogde kans op beroerte en patiënten hebben vaak klachten zoals vermoeidheid, hartkloppingen of pijn. Als medicijnen niet werken kunnen patiënten behandeld worden met een katheterablatie. Hierbij worden littekens in het hartweefsel gemaakt op de plek waar de ritmestoornis ontstaat. Daardoor worden extra prikkels geblokkeerd. “Tot dertig procent van de patiënten ervaart een terugkeer van de klachten na katheterablatie. De huidige behandeling van boezemfibrilleren is dus deels succesvol”, zegt Lukas Dekker, Cardioloog in het Catharina Ziekenhuis.

Kwaliteit van leven verbeteren

Om dit percentage te verminderen en ook om de kwaliteit van leven voor patiënten verder te verbeteren, ontwierpen cardiologen en verpleegkundig specialisten van het Catharina ziekenhuis met de designers een nieuwe poliklinische behandeling, met een zorgtraject en een digitaal platform. Om een nieuw traject te ontwerpen, werd eerst het oude in kaart gebracht.

 “We redeneerden vanuit de patiënt. Wat voor informatie hebben ze op welke momenten nodig? Maar we hebben ook nagedacht over ervaring voor de zorgverleners en hoe het platform kan ondersteunen in het verlichten van de werkzaamheden”, zegt Anne Wil Burghoorn, Design Researcher bij Philips. Het resulteerde in een nieuw zorgtraject ondersteund door een digitaal platform, inclusief coaching, thuismonitoring, dataverwerking en een digitaal dagboek.

Met deze nieuwe methode worden leefstijlfactoren van de patiënt maximaal zes maanden aangepakt voordat er een ablatie wordt uitgevoerd. Het concept wordt nu getest in een klinische omgeving. “De meest voorkomende oorzaken van hartritmestoornissen zijn gerelateerd aan iemand zijn leefstijl. Denk hierbij aan overgewicht, fysieke inactiviteit en hoge bloeddruk,” zegt Tineke Vinck, Verpleegkundig Specialist Hart- en Vaatcentrum in het Catharina Ziekenhuis. “Met deze zorg begeleiden we patiënten in hun leefstijl, waardoor terugkeer van hartritmestoornissen na een ablatie verminderd kan worden of, in het beste geval, een ablatie zelfs niet meer nodig is.”

e/MTIC Samenwerkingsverband
Het “Close to Heart” project wordt uitgevoerd binnen het samenwerkingsverband e/MTIC, het Eindhoven MedTech Innovation Center. Het project is onderdeel van het Topzorg programma van het Ministerie van ZonMW. Binnen e/MTIC werken de TU/e, het Catharina ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum (MMC), het Kempenhaeghe Slaapcentrum en Philips samen aan diverse onderzoeken rondom de onderwerpen cardiovasculaire, perinatale- en slaapgeneeskunde. Met als doel de implementatie van nieuwe gezondheidstechnologie te versnellen.

Prijswinnend design tijdens Dutch Design Week
Het “Close to Heart” project leverden de designers een IF Design Award op in de categorie “Professional Concept 2023”. De IF Design Awards staan wereldwijd bekend als een van de belangrijkste en meest prestigieuze Design Award.

Tijdens de Dutch Design Week ontmoet je de Philips designers achter het project “Close to Heart”. Bezoek het Philips Museum tussen 21 en 29 oktober.

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden