Filmen op de spoedeisende hulp: ‘We wisten nooit wat we konden verwachten’

Of hij wel tegen bloed kon. Dat was de meest gestelde vraag toen tv-maker Joost Maas thuis liet weten dat hij voor het RTL5-programma Spoedeisende Hulp 24/7 drie maanden lang artsen, verpleegkundigen en patiënten van het Catharina Ziekenhuis zou volgen. “Man, wat heb ik in die tijd respect gekregen voor al die medewerkers.”

“Het was echt een hectische, maar ook heel mooie tijd”, blikt Maas terug. Samen met zijn compagnon Arjen de Wit van het Eindhovense bedrijf Krachtstroom Producties, produceert hij Spoedeisende Hulp 24/7. “We wilden graag een programma maken waar iedereen die in beeld komt blij mee is én vooral met trots aan terugdenkt.”

Vertrouwen winnen van artsen en patiënten

Daarvoor moest de maker eerst het vertrouwen winnen van de artsen en verpleegkundigen. “Iedereen is op zijn hoede als je binnenkomt als cameraploeg. Dat snap ik wel. Er komt toch iemand bij je werk op je vingers kijken. Gelukkig hadden wij dat vertrouwen snel gewonnen. Voor we het wisten hoorden we bij het interieur en eigenlijk voelden we ons vanaf de eerste minuut thuis.”

In de serie worden ook patiënten gefilmd, die band moet in een korte tijd worden opgebouwd. “Dat lijkt heel lastig, maar in de praktijk viel dat mee. Je moet er niet meteen met een camera bovenop duiken, maar als je op een vriendelijke, menselijke manier vraagt of je iemand mag filmen, dan mag er vaak veel”, zegt de tv-maker die ook aan programma’s als Ik Vertrek en Opsporing Verzocht meewerkt.

Niet alles kunnen filmen

Wat daar nog bij meespeelde was uiteraard dat patiënten na het zien van de beelden er nog altijd voor konden kiezen om het niet te laten uitzenden. “Dat geeft ook vertrouwen bij patiënten. We konden niet altijd alles filmen. Dat is jammer, maar het uitgangspunt om een realistisch beeld neer te zetten, is gelukt.”

Met het eindresultaat is Joost Maas dik tevreden. “Ik kijk er zelf natuurlijk heel kritisch naar, maar we hebben gemaakt wat we hoopten te maken: een tv-programma dat een goed beeld geeft van de dagelijkse hectiek op de spoedeisende hulp. Het is een divers programma waarin levensbedreigende situaties en kleine trauma’s worden getoond. We zien goed hoe hard wordt gewerkt en de professionaliteit van de medewerkers, maar er is ook zeker oog voor de gezelligheid tussen collega’s onderling.”

‘Stuk voor stuk kei fijne mensen’

De producenten, die het programma maakten in samenwerking met het bedrijf Concept Street, willen daarvoor nog graag hun waardering uitspreken voor iedereen van de spoedeisende hulp.  “Eerlijk is eerlijk, dit hadden Arjen en ik niet kunnen maken zonder al die artsen, verpleegkundigen én patiënten, die het niet erg vonden om een cameraploeg ‘in hun nek te krijgen’. Echt waar, dat zijn stuk voor stuk kei fijne mensen.”

En hoe nu met dat bloed zat? “Daar bleek ik toch goed tegen te kunnen, maar een arm terug in de kom zetten, of wonden met pus; daar krijg ik nog steeds wegtrekkers van.”

Meer lezen over het programma Spoedeisende Hulp 24/7? Lees dan ook dit:

Arjen de Wit en Joost Maas tijdens de opnames in het Catharina Ziekenhuis