Apparaten

Op de kinderafdeling zie je verschillende apparaten. Ze zijn er voor onderzoek of om je in de gaten te houden. Hieronder noemen we ze van A tot en met Z.

Bloeddrukmeter

Een bloeddrukmeter is een band die ze om je arm of been doen. Deze band wordt opgeblazen, dit voelt wel strak, maar doet geen pijn. Hij laat meteen weer los en meet dan je bloeddruk.

Bloeddruk meter

Infuus

Soms krijg je vloeistof (bijvoorbeeld medicijnen) toegediend via een infuus. Een infuus is een buisje dat in een bloedvat in je arm of hand is geprikt. Deze prik doet even pijn, het lijkt op de prik die je krijgt als je bloed moet prikken. Aan dat buisje zit een slangetje, dat loopt tot aan de infuuspomp.

Infuuspomp

Deze pomp zorgt ervoor dat de vloeistof met de juiste snelheid en in de juiste hoeveelheid in je lichaam komt. De verpleegkundige kan de pomp precies instellen en ziet hoe snel het infuus loopt. Er zit een alarm op de infuuspomp. Zo wordt de verpleegkundige gewaarschuwd als de vloeistof bijna op is.

Infuuspomp

Monitor

Een monitor is een kleine computer die naast of achter je bed staat. Hierop kan de arts of verpleegkundige een aantal dingen bekijken die bij jou gemeten worden:
Hoe snel je hart klopt en hoe snel je ademhaalt. Dit wordt gemeten door drie plakkertjes op je borst te plakken. De plakkertjes zitten met draadjes vast aan de monitor. Je voelt hier niets van Met de bloeddrukmeter, die vast zit aan de monitor, wordt je bloeddruk gemeten. En er zit een zuurstofmeter aan de monitor vast, die meet de zuurstof in je bloed.

Monitor ziekenhuis

Spuitenpomp

Een spuitenpomp lijkt op een infuuspomp. Alleen dan met een grote spuit waar het medicijn in zit. Via een slangetje gaat het medicijn je infuus in. De pomp zorgt ervoor dat de spuit wordt leeg geduwd. Er zit een alarm op de spuitenpomp. Zo wordt de verpleegkundige gewaarschuwd als de spuit bijna leeg is.

Uitzuigset

Als je bloed of slijm in je mond, neus of keel hebt, raak je dit meestal kwijt door te hoesten of te niezen. Soms lukt dit niet en dan kan de verpleegkundige de uitzuigset gebruiken. Dit is een soort dunne stofzuigerslang waarmee het slijm of bloed kan worden weggezogen. Dit doet geen pijn, maar het is een raar gevoel.

Voedingspomp

Als je niet gewoon kan of mag eten, krijg je soms eten door een slangetje in je neus. Het eten zit in een zakje en lijkt op melk. Aan het zakje zit een voedingspomp vast. Die pomp zorgt ervoor dat de voeding via het slangetje in je maag loopt. De verpleegkundige kan de pomp instellen. Op de voedingspomp zit een alarm dat de verpleegkundige waarschuwt als de sondevoeding bijna op is.

Zuurstofkapje

Een zuurstofkapje is een klein, rubberen maskertje met een slang eraan. Het wordt over je neus en mond gezet en zit met een elastiekje vast. Aan het masker zit een lange slang waar zuurstof (een soort lucht) doorheen wordt geblazen. Deze adem je dan in. Het kapje met zuurstof krijg je als je het benauwd hebt, maar kun je ook krijgen als je wakker wordt na een operatie.

Zuurstofmeter

De echte naam voor een zuurstofmeter is saturatiemeter. Hij meet hoeveel zuurstof er in je bloed zit. Dit wordt gemeten door een rood lampje aan een draad op je vinger of teen te plakken. Ook dit doet geen pijn.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden