Veel gestelde vragen

Veelgestelde vragen

 • Er zijn op onze kinderafdeling éénpersoonskamers. Daar kun je slapen samen met je vader of moeder. Maar de meeste bedden staan op grotere kamers waar je met twee of zelfs drie kinderen slaapt. Op welke kamer je komt, wordt onder andere bepaald door waarvoor je opgenomen wordt. Heb je bijvoorbeeld een besmettelijke ziekte waardoor je andere kinderen kunt besmetten, dan lig je wel op een éénpersoonskamer. Maar kom je voor een operatie, dan lig je meestal op een kamer met meerdere kinderen.

 • Om 19.00 uur gaat al het bezoek naar huis. Je vader of moeder mag bij je blijven. Om 19.00 uur gaan de kleine kinderen slapen. Dan moet het rustig op de afdeling zijn. Met jou zullen we afspreken hoe laat je thuis altijd gaat slapen en wat slim voor je is, nu je ziek bent. Je mag na 19.00 uur nog wel tv kijken of een spelletje spelen en daarna moet ook jij echt naar bed!

 • Hoe lang jij in het ziekenhuis moet blijven, bepaalt je dokter. Als je geopereerd moet worden, vertelt hij van tevoren of je een dag moet blijven, misschien een nachtje of wat langer. Als je plotseling in het ziekenhuis komt kan de dokter het vaak niet meteen zeggen. Hij vertelt het je zo snel mogelijk als hij weet wanneer je naar huis mag.

 • In het Catharina Ziekenhuis is geen school, maar er kan wel een speciale juf of meester komen om jou met je huiswerk te helpen. Zo loop je niet zo ver achter als je weer terug naar school gaat. Hij of zij zal met jouw juf overleggen wat je moet doen. Dit gebeurt alleen als je langer dan twee weken of vaker achter elkaar in het ziekenhuis moet liggen.

 • Als je ziek bent is dat niet opeens over in het weekend. Dit betekent dat je ook in het weekend in het ziekenhuis kunt zijn. Ook hiervoor worden soms uitzonderingen gemaakt. Als je al langer in het ziekenhuis ligt mag je van de doktoren soms een weekendje naar huis. Bijvoorbeeld als er dan toch geen onderzoeken met je gedaan worden in het weekend.

 • Dat mag, maar het ziekenhuis is niet verzekerd als er iets met jouw spullen gebeurt. Dat betekent dat als je iets duurs, zoals een laptop, meeneemt, je er zelf heel goed op moet passen.

 • Jazeker, maar je mag ook speelgoed uit de speelkamer lenen.

 • Als je opgenomen bent, moet je op de kinderafdeling blijven. Heel soms worden er uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld als je al lang opgenomen bent en je bent al bijna opgeknapt.

 • Helaas, huisdieren mogen niet op de afdeling komen. Veel huisdieren dragen kleine ziektekiemen met zich mee en die kunnen we niet op de kinderafdeling gebruiken! Soms wordt er een uitzondering gemaakt en komen er huisdieren vanuit een speciale huisdierenopvang naar de speelkamer om mee te knuffelen. Elke dinsdag zijn er speciale knuffelhonden op de afdeling Kindergeneeskunde. Dit zijn speciaal gefokte honden die wel geschikt zijn om in het ziekenhuis te komen, ze veroorzaken geen allergie.

 • Nee, je mag de kleren aan die jij wilt. Vaak is het fijn om snel je gewone kleren aan te doen. Dan voel je je meteen al een stukje beter!

 • Meestal niet. Zodra jij je goed genoeg voelt mag je uit bed. Alleen als je bijvoorbeeld je been gebroken hebt en er hangen gewichten aan je been moet je in bed blijven.

 • In het Catharina Ziekenhuis werken koks die alles kunnen koken wat jij lekker vindt. Deze koks zorgen ervoor dat het eten hier bijna net zo lekker smaakt als thuis. Je krijgt elke dag een lijst waaruit je mag kiezen wat jij wilt eten. Maar als je ziek bent heb je soms niet zo’n trek, dat is niet erg, je hoeft niet alles te eten.

 • Jazeker, tussen 14.00 en 19.00 uur is het bezoekuur. Dan mag je bezoek ontvangen, dus ook je broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes. Je bezoek mag ook met je mee naar de speelkamer. Alleen mogen er twee personen per keer op bezoek komen, dus dan moeten ze elkaar afwisselen.

 • De ouder die bij je blijft slapen krijgt een ontbijt. Het middag- en avondeten kunnen ze van thuis meenemen of kopen in het restaurant.

 • Ja, op de kinderafdeling mag er altijd één vader of moeder bij het kind blijven slapen. Dit noemen we inroomen.

 • Helaas, dat mag niet, ze moeten net als het andere bezoek om 19.00 uur weer naar huis.

 • Dokters moeten altijd superschone kleren aanhebben. Er mogen geen ziektekiemen op zitten. Elke dag trekken de dokters een schone witte jas aan. Omdat hij wit is zien ze het meteen als ze bijvoorbeeld bloed op hun jas geknoeid hebben. Ze trekken dan een schone aan.

 • Op de operatiekamer werken een heleboel mensen. Het zou te druk zijn als je ouders allebei meegaan.

 • Op de kinderafdeling is een speelkamer. Die is elke dag open, behalve op zondag. In de speelkamer is allerlei speelgoed, je kunt er spelletjes spelen, knutselen, tafeltennissen of in de ballenbak springen. Als je op je kamer moet blijven, mag je speelgoed lenen uit de speelkamer, zodat je je niet hoeft te vervelen.

 • Als je naar het ziekenhuis komt mag je je eigen pyjama meenemen. Een knuffelbeer, iets om mee te spelen of een boek om te lezen is ook fijn om bij je te hebben. Als je plotseling in het ziekenhuis moet blijven, kun je een pyjama van het ziekenhuis lenen.

 • Als je geopereerd moet worden mag je vader of moeder met je mee naar de operatiekamer. Hij of zij blijft bij je totdat je slaapt. Hij of zij gaat dan op de gang wachten of op de kinderafdeling en zodra je wakker wordt is hij of zij weer bij je.

 • Doktoren, verpleegkundigen, maar ook pedagogisch medewerkers, fysiotherapeuten, psychologen, logopedisten en nog veel meer mensen. 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden