Basaalcelcarcinoom
Basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die over het algemeen goed te genezen is. Ons ziekenhuis is een gespecialiseerd huidkankercentrum. Artsen uit de regio verwijzen patiënten door naar de dermatologen van ons ziekenhuis.
Wat is huidkanker?
Huidkanker ontstaat als gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is veel ultraviolette straling. Deze straling komt voor in zonlicht en het licht van zonnebanken. De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn:
- Het basaalcelcarcinoom (70% van alle huidkankers)
- Het plaveiselcelcarcinoom (20% van alle huidkankers)
- Het melanoom, dit is een kwaadaardige moedervlek (9 % van alle huidkankers)
Daarnaast zijn er nog een aantal zeldzame vormen van huidkanker.
Wat is basaalcelcarcinoom?
Een basaalcelcarcinoom is een kwaadaardig plekje op de huid. Een basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker groeit langzaam en zaait zeer zelden uit. Een basaalcelcarcinoom kan overal op uw lichaam voorkomen. Meestal komt deze vorm van huidkanker voor op plaatsen die veel in de zon zijn geweest. Bijvoorbeeld: gezicht, handen of onderarmen.
Het Catharina Ziekenhuis: gespecialiseerd in huidkanker
- In ons gespecialiseerde huidkankercentrum bieden we alle behandelingen voor de verschillende vormen van huidkanker aan. Zo kan het basaalcelcarcinoom hier worden behandeld met Mohs micrografische chirurgie. Dit is een operatietechniek waarbij de gezonde huid zo veel als mogelijk gespaard blijft.
- Ons ziekenhuis is gespecialiseerd in radiotherapie. Voor bestraling hoeft u dus niet naar een ander ziekenhuis.
- U krijgt één vast aanspreekpunt tijdens uw hele behandeltraject.
- Jaarlijks behandelen we in ons ziekenhuis zo’n 10.000 – 12.000 mensen voor huidkanker.
Zorgpad
De diagnose, onderzoeken naar en behandeling van basaalcelcarcinoom bestaan uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina kunt u de belangrijkste stappen vinden die bij het zorgpad basaalcelcarcinoom horen.
-
Symptomen
Basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die meestal begint met een verandering in de opperhuid zoals:
- Een licht glanzend bultje dat langzaam groeit.
- Een wondje dat niet geneest.
- Een plekje dat gemakkelijk bloedt, bijvoorbeeld bij het afdrogen.
-
Onderzoek en diagnose
Om huidkanker vast te stellen, zijn verschillende onderzoeken mogelijk.
- Onderzoek door de dermatoloog. Meestal gebeurt dit met een speciaal lampje met een vergrootglas; een dermatoscoop.
- Hierbij nemen we onder plaatselijke verdoving een klein stukje huid af voor onderzoek. Dit onderzoeken we om te zien of het om huidkanker gaat en om welk type het gaat.
- Excisie (opereren onder plaatselijke verdoving)
- In sommige gevallen is het zonder biopt al zeker dat het om een basaalcelcarcinoom gaat. Er wordt dan gelijk een operatie onder plaatselijke verdoving gepland.
- Bij twijfel op een andere vorm van huidkanker moeten we soms de hele plek onderzoeken en is een biopt onvoldoende. In dat geval kiezen we voor een operatie onder plaatselijke verdoving.
-
Behandeling
De behandeling die u krijgt bij huidkanker, hangt af van het type van het basaalcelcarcinoom. Uw behandeling kan bestaan uit een of meerdere van deze behandelingen:
- Operatie om de tumor te verwijderen.
- Mohs micrografische chirurgie onder plaatselijke verdoving.
- Bestraling (radiotherapie), als een operatie niet mogelijk of wenselijk is.
- Wait-and-see beleid. Dit betekent dat we niet meteen gaan behandelen, maar de ziekte nauwkeurig in de gaten houden. Als de verschijnselen toenemen, gaan we alsnog behandelen.
Bij een oppervlakkige vorm van huidkanker kunnen we ook kiezen voor een behandeling met crème of voor fotodynamische therapie (PDT).
-
Ondersteunende zorg bij kanker
Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychologische hulp of fysiotherapie. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling.
Uw casemanager kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.
Onderzoek naar huidkanker
Binnen het Catharina Ziekenhuis voeren onderzoekers voortdurend onderzoek uit naar kanker en de behandeling daarvan. Dit geldt ook voor vormen van huidkanker zoals basaalcelcarcinoom. We behandelen dan ook regelmatig patiënten in studieverband, of patiënten hebben de mogelijkheid om mee te doen aan trials (wetenschappelijke studies). Informeer hiervoor bij uw behandelend arts.
Publicaties door onze artsen
De artsen van het Catharina Ziekenhuis doen regelmatig mee aan wetenschappelijke studies om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Een overzicht van de artikelen die hier uit voortkomen, kunt u hier vinden.
Nuttige websites over huidkanker
Veelgestelde vragen
-
Hoe ontstaat huidkanker?
Meestal ontstaat huidkanker door:
- Uv-straling uit zonlicht
- Straling van de zonnebank
Lees hier meer over zonlicht en de huid.
-
Hoe kan ik de kans op huidkanker verminderen?
Uzelf goed beschermen tegen de zon vermindert de kans op huidkanker. Smeer u op zonnige dagen dus regelmatig in met beschermingsfactor 30 en draag een hoed of pet. Vermijd de zon zoveel mogelijk tussen 12:00 uur en 15:00 uur. Ga niet onder de zonnebank.
Lees hier meer over zonlicht en de huid.
-
Wat zijn de vooruitzichten bij huidkanker?
Dat hangt af van het soort huidkanker, hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Van een basaalcelcarcinoom geneest bijna iedereen. Bij een plaveiselcelcarcinoom is de kans op uitzaaiingen naar de lymfklieren heel klein. Bij een melanoom zijn de vooruitzichten het best als er geen uitzaaiingen zijn. Als een melanoom is uitgezaaid, is de prognose minder goed. Sinds enkele jaren zijn er steeds meer en betere behandelingen mogelijk, zoals immunotherapie.