Lucia Wildschut: ‘Die oorlog met eten ga ik winnen’

Het is alweer meer dan een half jaar geleden dat de tv-serie Dik Tevreden – waarin vier patiënten van het Catharina Obesitascentrum werden gevolgd – eindigde. Kijkers van de Omroep Brabant-serie werden in negen afleveringen meegenomen in het leven van Janneke, Lucia, Ton en John. Maar hoe zou het nu met ze zijn? In deel 3: Lucia Wildschut.

Lucia Wildschut gaf zich in Dik Tevreden bloot. Letterlijk en figuurlijk. “Klopt, ik was bijna helemaal naakt in beeld”, vertelt Lucia. “Op het moment dat de opnames begonnen startte net mijn traject richting mijn lower body lift, een operatie om het huid- en vetoverschot van mijn buik, billen en flanken te corrigeren. Ik was namelijk eerder al 70 kilo afgevallen na een maagverkleinende operatie. Het teveel aan huid zat me echt in de weg. De plastisch chirurg kon mijn situatie natuurlijk alleen beoordelen als ik uit de kleren ging. Met de camera’s erbij, in mijn geval.”

Lucia WildschutLucia Wildschut uit Eindhoven. “Ik ben altijd erg hard voor mezelf geweest en heb mijn kinderen nooit geleerd zich te uiten.”

“Vervelend? Nee, het maakte me echt niets uit dat ik bloot in beeld kwam”, vertelt Lucia. “Het was een programma over een ziekenhuis en het ging over de klachten die ik heb. Ik heb daar geen moment over getwijfeld en toen ik de beelden terugzag vond ik het ook helemaal niet vervelend.”

Huilen

En ze heeft de beelden inmiddels vaak teruggezien. Eerst op Omroep Brabant, later nog enkele keren op de website van het Catharina Ziekenhuis. En vanaf juli – als de serie herhaald wordt op Omroep Brabant – zal ze weer gaan kijken.  Vooral de scene in aflevering 6 waarin ze bij haar ontslag uit het ziekenhuis vertelt over hoe jammer ze het vindt dat ze nooit haar emoties heeft leren uiten en vervolgens in tranen uitbarst, blijft haar raken. “Ja, dat was erg heftig. Ik ben altijd erg hard voor mezelf geweest en heb mijn kinderen ook nooit geleerd zich te uiten. Dat ik dit toen – met mijn dochter erbij – uitsprak en vervolgens moest huilen, wat mijn dochter dus nog nooit had gezien, is nog steeds erg bijzonder.”

Die keer was overigens de laatste keer dat Lucia na een operatie het ziekenhuis verliet. Inmiddels heeft ze nóg twee figuur-corrigerende operaties achter de rug. “Ik ben zoveel afgevallen dat ik erg veel huid over had”, legt de Eindhovense uit. “Allemaal pittige operaties, maar ik zou het hele traject zo weer opnieuw doen. Mijn leven is ontzettend veel leuker geworden sinds ik niet meer dik ben. Ik kan weer grotere afstanden fietsen, ben niet bekaf als ik boven aan de trap sta en ik krijg weer complimentjes. Kleine dingen, maar zo belangrijk voor me.”

Oorlog met eten

Wat ondanks alle operaties niet is veranderd, is de strijd die ze met eten voert. “Ik heb oorlog met eten, nog altijd. Eten was altijd mijn uitlaatklep en die drang naar eten is er op moeilijke momenten nog steeds. Begin dit jaar ging mijn zoon uit huis en was ik ineens helemaal alleen. Ik had het daar best moeilijk mee en dat uitte zich weer in eten. Ik kwam meteen een paar kilo aan. Maar ik heb mezelf snel weer onder controle gekregen. De mensen van het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis hebben me daar trouwens goed bij geholpen. Toen ik merkte dat het wat minder ging kon ik meteen terecht voor een gesprek met de diëtiste en de psycholoog. Erg prettig.”

“Wat ook goed werkt om die oorlog tegen eten te winnen, is het feit dat ik echt nooit, maar dan ook nooit meer terug wil naar de dikke Lucia. Ik riep destijds altijd tegen iedereen dat ik gelukkig was, maar diep van binnen was ik heel erg ongelukkig. Dat nooit meer. En als extra stok achter de deur heb ik ook nog te tv-serie. Dat realiseerde ik me helemaal niet toen ik eraan begon, maar ik merk nu dat ik een soort voorbeeldrol heb. Wildvreemde mensen spreken me op straat aan en complimenteren me. Dan kan ik het natuurlijk niet maken om weer zwaar te worden. Dus dat gaat me niet gebeuren. Die oorlog met eten ga ik winnen, steeds opnieuw.”

Herhaling Dik Tevreden

Vorig jaar de serie gemist of wil je deze nog een keer bekijken? Dat kan. Omroep Brabant zendt de 9-delige tv-serie komende zomer opnieuw uit. Vanaf zaterdag 4 juli om 18.00 uur zijn obesitas-patiënten Lucia Wildschut, Ton van der Lee, Janneke van Tilburg en John Huntjens weer wekelijks te zien. Geen tijd om de herhaling te zien? Geen probleem, want alle afleveringen staan ook op de website van het Catharina Ziekenhuis.


Lees ook de interviews met de andere Dik Tevreden-deelnemers

Ton van der Lee 
Ton van der Lee

“Toen ik 135 kilo woog werd ik nooit gevraagd om op een poster te staan”
Lees meer

Janneke van Tilburg 
Janneke van Tilburg

“Op een terras ben ik niet meer bang dat ik door de stoel zak”
Lees meer


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden