Overlevingskans maag- en slokdarmkanker groter bij overleg met gespecialiseerd centrum

Als je kanker hebt, dan heb je de keuze uit verschillende ziekenhuizen. Het is belangrijk de juiste keuze te maken. Dit blijkt uit een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en het Catharina ziekenhuis. “Er bestaan grote verschillen tussen ziekenhuizen in de behandeling die ze patiënten aanbieden na een diagnose slokdarm- of maagkanker”, legt hoofdonderzoeker chirurg dr. Grard Nieuwenhuijzen uit.

En juist die verschillen hebben een aanzienlijke invloed op de overlevingskansen van patiënten twee jaar na de diagnose. Nieuwenhuijzen: “In het ene ziekenhuis leven dan nog vier van de tien patiënten, in het andere vijf, een verschil van 20 procent. De behandeling van patiënten met slokdarm- en maagkanker dient daarom samen met een gespecialiseerd centrum bepaald te worden.”

Ingewikkeld en complex

De behandeling van slokdarmkanker is ingewikkeld en maar weinig ziekenhuizen mogen deze uitvoeren. “Ziekenhuizen uit heel Zuid-Oost Nederland verwijzen patiënten naar het Catharina Ziekenhuis voor onderzoek en behandeling van deze specifieke vorm van kanker”, legt Nieuwenhuijzen uit. Dit geldt ook voor de complexe operatie die nodig is om maagkanker te verwijderen. “Deze operatie mag niet in ieder ziekenhuis worden uitgevoerd. Het Catharina Ziekenhuis mag dit wel en is met 60 operaties per jaar een van de grootste centra van Nederland”, aldus Nieuwenhuijzen, “de diagnose wordt echter wel in ieder ziekenhuis gesteld, daarom hebben wij iedere week een overleg met de naar ons verwijzende ziekenhuizen waar we samen alle patiënten met maag- en slokdarmkanker bespreken om de juiste behandeling te bepalen. Op deze manier krijgt iedereen in onze regio de beste behandeling. Dit voorbeeld wordt door steeds meer regio’s overgenomen en bij steeds meer tumorsoorten toegepast.”

Voor welke kankerbehandelingen ben je in het Catharina Ziekenhuis op de juiste plek?

Het onderzoek van IKNL en het Catharina Ziekenhuis is donderdag verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Specialisten uit verschillende Nederlandse kankercentra hebben deelgenomen aan het onderzoek, dat eerder in delen gepubliceerd is in Britse en Amerikaanse tijdschriften. De NOS schreef erover, lees het hele artikel op https://nos.nl/artikel/2223842


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden