Mini-maze operatie

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Met een mini-maze operatie kunnen de specialisten van het Catharina Hart- en vaatcentrum de hartritmestoornis boezemfibrilleren behandelen. De cardiothoracaal chirurgen van ons ziekenhuis hebben veel ervaring met deze operatie.

Wat is een mini-maze operatie?

Bij een mini-maze operatie worden de longaders geisoleerd waardoor abnormale prikkels het hart niet langer bereiken. Met een mini-maze operatie kunnen de cardiothoracaal chirurgen patiënten behandelen die veel klachten van boezemfibrilleren hebben.

Lees het artikel over Mini-MAZE bij hartritmestoornissen

Waarom een mini-maze operatie?

Een operatie kan nodig zijn bij mensen met veel klachten van boezemfibrilleren en wordt uitgevoerd als het boezemfibrilleren continu aanwezig is en al langer bestaat. Ook kan de operatie worden uitgevoerd als de behandelingen met medicijnen teveel bijwerkingen geven of als eerdere katheterablaties niet effectief waren.

Met een mini-maze operatie kunnen onze specialisten de prikkels behandelen waardoor het boezemfibrilleren ontstaat. Veel patiënten die met een mini-maze operatie zijn behandeld, kunnen hun oude leven na de operatie weer oppakken.

Een mini-maze operatie kan een geschikte behandeling zijn voor mensen die veel klachten van boezemfibrilleren hebben en die daarnaast onvoldoende baat hebben bij medicijnen."

drs. Niels Verberkmoes Cardiothoracaal chirurg

Onderzoeken voorafgaand aan de mini-maze operatie

Om uw hart en uw conditie goed te onderzoeken, kunnen voorafgaand aan de mini-maze operatie een aantal onderzoeken worden uitgevoerd:

Hoe verloopt een mini-maze operatie?

De ingreep bestaat uit twee fasen:

  1. Pulmonaal venen isolatie
  2. Verwijderen van het linkerhartoortje

1. Pulmonaal venen isolatie

Een hartritmestoornis ontstaat meestal in het gebied waar de longaders in het hart uitkomen. Door de longaders elektrisch te ‘isoleren’ kunnen de abnormale elektrische prikkels vanuit dit gebied het hart niet meer bereiken. Dit noemen we pulmonaal venen isolatie.

Het isoleren van de longaders gebeurt met een instrument dat speciaal voor deze operatie is ontworpen: een ablatietang. Deze tang zendt radiogolven uit. Hiermee worden verbindingslijnen en een cirkel rondom de longaders gebrand. Daardoor ontstaat littekenweefsel. Het littekenweefsel blokkeert de elektrische geleiding, zodat de abnormale prikkels het hart niet meer bereiken. Na de pulmonaal venen isolatie aan beide kanten, volgt de verwijdering van het linkerhartoortje.

2. Verwijderen van het linkerhartoortje

De hartoortjes zijn twee smal toelopende, oorvormige uitstulpingen aan de hartboezems. In deze hartoortjes wordt een hormoon aangemaakt dat de hoeveelheid vocht in het lichaam reguleert.

Het verwijderen van het hartoortje gebeurt met een speciaal ontwikkelde clip die de ingang van het hartoor afsluit waardoor zich geen bloedpropjes kunnen vormen in het oor en waardoor de elektrische verstoringen uit het hartoortje niet bij de boezem meer kunnen komen.

Aan het einde van de operatie worden er twee drains (slangetjes) in de borstkas geplaatst. Deze zuigen de lucht en eventueel bloed weg die tussen de longen en de binnenkant van de borstholte is gekomen. Daardoor ontplooien de longen zich weer helemaal.

Operatie met een kleine videocamera

De mini-maze operatie is een Video Assisted Thoracoscopic Surgery (VATS). Dit betekent dat het een operatie is in de borstkas (thorax) met behulp van een kijkbuis (thoracoscoop), waarop een kleine videocamera zit. De chirurg ziet het beeld hiervan op een televisiescherm. Zo kan hij in uw borstkas kijken en opereren zonder een grote wond te maken. We noemen dit ook wel een kijkoperatie.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering