Cardiothoracale Chirurgie

Cardiothoracale chirurgie poli

040 - 239 86 80

ma-vr (08.30-17.00)

Route: 112

De afdeling cardiothoracale chirurgie (CTC) is onderdeel van het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

De CTC werkt nauw samen met de afdeling cardiologie. De cardiothoracaal chirurg houdt zich bezig met operaties van het hart, de longen en de borstkas. Dit zijn over het algemeen niet-aangeboren afwijkingen van de hartkleppen (bijvoorbeeld een vervanging van de aortaklep). Of van de kransslagaders (zoals een omleidingsoperatie met of zonder hartlongmachine).

De cardiothoracaal chirurg opereert ook bij afwijkingen aan de longen. Voorbeelden hiervan zijn een kwaadaardige tumor (longcarcinoom) of een klaplong (pneumothorax). Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de longartsen.

Binnen het Catharina Ziekenhuis is de CTC-afdeling een expertisecentrum voor aangeboren borstwandafwijkingen. Denk daarbij aan een trechterborst (pectus excavatum) of een kippenborst (pectus carinatum). Vooral kinderen of jong volwassenen komen hier voor een operatie. Deze patiënten worden meestel verpleegd op de kinderafdeling of de CTC-verpleegafdeling. 

De CTC heeft een eigen verpleegafdeling, maar werkt samen met alle afdelingen van de cardiologie en longziekte. Na een hart- of longoperatie verblijft de patiënt meestal op een van de Intensive Care afdelingen (PACU, IC of Medium Care). Vaak mag de patiënt snel weer terug naar het eigen (regio)ziekenhuis. 

Onze medewerkers

Veelgestelde vragen

  • Elke operatie kent enige risico’s. De cardiothoracaal chirurg weegt de risico’s van een operatie zorgvuldig af. Hij bespreekt met u de mogelijke risico’s. Is opereren niet verantwoord, dan stellen we de operatie uit of we zoeken naar een andere behandeling. Tegelijkertijd zal de specialist beoordelen hoe urgent uw situatie is. Dat bepaalt of u met (enige) spoed geopereerd wordt of dat u op een wachtlijst komt.

  • Komt u bij de cardioloog, dan bespreekt deze specialist met u wat voor u de beste behandeling is. Stelt de cardioloog een hartoperatie voor, dan wordt de behandeling voortgezet door de cardiothoracaal chirurg. Deze bespreekt samen met u welke operatie het beste resultaat oplevert. Na de opname neemt de cardioloog de behandeling weer over.

     

  • Een mechanische hartklep is gemaakt carbon en staal. Dat zorgt ervoor dat de hartklep heel erg sterk is en in principe een leven lang meegaat. Het nadeel is dat dit materiaal stolsels kan veroorzaken. Iemand met een mechanische klep moet daarom levenslang antitrombose medicijnen slikken (via de trombosedienst).

    Een biologische klep is gemaakt van dierlijk materiaal, meestal rund. Het voordeel is dat daardoor geen stolsels ontstaan. Nadeel van een biologische klep is de beperkte levensduur van 15 tot 25 jaar.

    Uw chirurg bespreekt samen met u tijdens het intakegesprek de te nemen keuze.

  • Een omleiding maken is heel nauwkeurig millimeterwerk, waarbij het hart ondertussen continu klopt. Daardoor is het lastig de dunne hechting door het bloedvat te steken. Door de patiënt aan de hartlongmachine aan te sluiten, is het mogelijk het hart tijdelijk stil te zetten zodat de chirurg de omleiding kan maken.
    Het is ook mogelijk om slechts een klein stukje van het hart stil te zetten. Dit doet de chirurg door het plaatsen van een soort ‘naaimachinevoetje’ (de zogenaamde Octopus). Beide methoden zijn veilig en goed. De keuze bespreekt de chirurg samen met de patiënt. 

  • De wachttijd voor een hartoperatie is sterk afhankelijk van de soort operatie en de conditie van een patiënt. Alle opgenomen patiënten worden altijd met voorrang behandeld (binnen één week). Hartpatiënten die in een goede conditie zijn en een ‘eenvoudige’ hartoperatie moeten ondergaan (alleen een aortaklep of een omleidingsoperatie), hoeven niet naar de IC. Zij komen binnen via de zogenaamde PACU (recovery-afdeling op de IC) en zijn snel aan de beurt.

    Op onze website staan de actuele wachttijden. Omdat het patiëntenaanbod sterk wisselt, klopt dit helaas niet altijd.  


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden