Boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis en wordt ook wel atriumfibrilleren genoemd. Bij boezemfibrilleren heeft uw hart een onregelmatige hartslag die veel te hoog is. Bij een normaal hartritme ontstaat een elektrische prikkel in de sinusknoop. Deze prikkel verspreidt zich daarna over de boezems. Bij boezemfibrilleren of atriumfibrilleren ontstaan de elektrische prikkels niet op één plek, maar op diverse plaatsen. Deze prikkels bewegen snel en kriskras door elkaar en er ontstaat een onregelmatige hartslag.

Symptomen

Boezemfibrilleren kan voor verschillende klachten zorgen. Bijvoorbeeld hartkloppingen, een onregelmatige en ongelijkmatige hartslag, vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid. Sommige mensen merken helemaal niet dat zij last hebben van boezemfibrilleren. De hartritmestoornis wordt dan per toeval ontdekt.

Oorzaken

Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren kan verschillende oorzaken hebben. Dit kunnen enkele oorzaken zijn van boezemfibrilleren:

Onderzoeken

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om boezemfibrilleren bij u vast te stellen:

Behandeling

In ons Hart- en vaatcentrum behandelen we jaarlijks duizenden mensen die last hebben van boezemfibrilleren of atriumfibrilleren. Onze specialisten kunnen boezemfibrilleren of atriumfibrilleren behandelen met:


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden