Revisiechirurgie

Obesitascentrum
Bekijk de video

De revisie (revisiechirurgie) is een operatie waarbij een eerdere bariatrische operatie omgezet wordt in een nieuwe variant. Ook wel redochirurgie genoemd. De reden voor deze operatie is meestal dat er blijvende eetklachten zijn of dat de patiënt juist weer aankomt in gewicht.

Wanneer wordt revisiechirurgie toegepast?

Er zijn verschillende soorten revisies denkbaar. In het Catharina Ziekenhuis worden bijvoorbeeld vaak maagbandjes verwijderd om later een gastric bypass uit te voeren. Ook worden soms patiënten met een gastric sleeve opnieuw geopereerd en krijgen zij een SADI of een gastric bypass. We voeren soms bewust dit 2-stappenplan uit, vooral bij patiënten met een zeer hoge BMI.

Het Catharina Ziekenhuis is een verwijscentrum voor patiënten die in andere ziekenhuizen niet meer geholpen kunnen worden. Wij zijn voor patiënten die een complexe behandeling moeten ondergaan, vaak een last resort."

dr. Smulders chirurg

Bij revisiechirurgie is vanwege de eerdere operatie het risico op een lekkage groter. Als bijvoorbeeld een aanpasbare maagband klachten geeft, is het beter deze eerst te verwijderen en het gebied rond de maag enkele maanden tot rust te laten komen, alvorens een nieuwe bariatrische operatie te doen.

Ik leerde door het maagbandje heen te eten. Ik ben een emotie-eter en daar had dat maagbandje niets aan veranderd. Nu weet ik dat ik afleiding moet zoeken, maar dat besef had ik toen niet.”

Ramonda Buil liet haar maagbandje verwijderen en onderging een gastric bypass. lees dit verhaal

Voor- en nadelen van revisiechirurgie

De voordelen van een revisie zijn:

• Klachten door eerdere ingreep verminderen;
  • Extra gewichtsverlies;
  • Verdere verbetering van gerelateerde ziektes (zoals diabetes).

De nadelen van een revisie kunnen zijn:

• Bloeding;
  • Naadlekkage;
  • Trombose/longembolie;
  • Infecties;
  • Grotere kans op complicaties;
  • Onvoldoende gewichtsverlies;
  • Gewichtstoename (door bijvoorbeeld weghalen maagband).

Reacties op deze behandeling (1)

Mario Faasen

Waardering

Ik ben nu acht jaar geleden geopereerd door dr. Smulders. Ik ben hem zeer dankbaar dat hij mij heeft geholpen, ben in totaal 100 kilo afgevallen. gr van Mario Faasen

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering