Vleesbomen (myomen)

Gynaecologie

Ga direct naar:

Vleesbomen geven niet in alle gevallen klachten, toch is een behandeling soms nodig. De gynaecologen van het Catharina Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die worden veroorzaakt door vleesbomen. Onze gynaecologen streven ernaar om dit op een zo minimaal invasieve (zo minimaal mogelijk belastende) manier te doen.

Wat zijn vleesbomen?

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels in de spierlaag van de baarmoeder. Vleesbomen komen voor bij 20 tot 30 procent van de westerse vrouwen. Vleesbomen geven meestal geen klachten.

In de volgende gevallen kan een behandeling door de gynaecoloog nodig zijn:

  • Bij hevige of pijnlijke menstruaties;
  • Als de vleesbomen echt groot zijn;
  • Als er veel vleesbomen zijn.

Klachten en symptomen bij vleesbomen

Vleesbomen geven meestal geen of weinig klachten en worden vaak bij toeval ontdekt. De meeste vleesbomen groeien langzaam en blijven onopgemerkt. De plaats waar de vleesboom zit, heeft meer invloed op de klachten dan de omvang van de vleesboom.

Klachten die het meest voorkomen bij een vleesboom zijn overmatig bloedverlies, menstruatiepijn (dysmenorroe) of hevig bloedverlies bij menstruatie.

Andere meer zeldzame klachten bij een vleesboom zijn een drukkend gevoel in de buik, lage rugpijn, klachten met plassen en klachten van bloedverlies en/of pijn bij het vrijen.

Heel zelden verschrompelt een vleesboom door te weinig bloedtoevoer (myoomnecrose). Dit kan zorgen voor hevige buikpijn. Vleesbomen geven meestal geen problemen bij het ontstaan van of tijdens een zwangerschap. De kans dat vleesbomen kwaadaardig worden, is zeer klein.

Vleesbomen geven meestal weinig klachten. De klachten die het meeste voorkomen bij vleesbomen kunnen dankzij de expertise van de gynaecologen van het Catharina Ziekenhuis op verschillende manieren goed worden behandeld.”

prof. dr. Dick Schoot Gynaecoloog

Onderzoeken bij vleesbomen

Bij het vermoeden van vleesbomen vindt het normale gynaecologische onderzoek plaats. Is er sprake van veel bloedverlies of vermoeidheid, dan kan de gynaecoloog bloedonderzoek uit laten voeren om te kijken of er sprake is van bloedarmoede.

De plaats en grootte van de vleesbomen kunnen worden beoordeeld met behulp van een echoscopie.

Voor aanvullende beoordeling van vleesbomen kunnen de gynaecologen van het Catharina Ziekenhuis ook één van de volgende onderzoeken uitvoeren:

Behandeling van vleesbomen

Er zijn verschillende manieren om vleesbomen te behandelen. De behandeling hangt af van de grootte van de vleesbomen, het aantal, de klachten en leeftijd. Voorbeelden van behandelingen door een gynaecoloog zijn:

Deel deze pagina