Neurologie

Neurologie poli

ma-vr (08.30-16.30)

Route: 086

Neurologie is het specialisme dat zich bezighoudt met ziekten en aandoeningen van hersenen, ruggenmerg, zenuwen en spieren. Het vakgebied beslaat een breed spectrum van heel verschillende aandoeningen: van beroerte, hersentumoren, Parkinson, multiple sclerose en dementie tot duizeligheid, carpaaltunnelsyndroom en hoofdpijn.

IAT-centrum voor de regio

Het Catharina Ziekenhuis heeft een regionale functie op het gebied van acute behandeling van een herseninfarct, via een trombectomie (IAT). Bij deze behandeling wordt het stolsel uit het afgesloten bloedvat in de hersenen verwijderd. Interventieradiologen en neurologen in ons ziekenhuis zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag aanwezig om deze behandeling uit te voeren. Zij doen dit bij patiënten uit de regio Eindhoven en omliggende ziekenhuizen.

Als iemand met een herseninfarct in het ziekenhuis terechtkomt, kijken specialisten meteen of een IAT-behandeling mogelijk is. Zo ja, dan gaat de patiënt direct per ambulance naar ons ziekenhuis waar de behandeling wordt uitgevoerd. Zodra de patiënt medisch stabiel is, kan hij of zij terug naar het eigen ziekenhuis.

Hersentumor

Om patiënten met een hersentumor zo goed mogelijk te behandelen, werken onze neurochirurgen, neuro-oncologen, radiotherapeuten, internist-oncologen, pathologen, radiologen en verpleegkundig specialisten binnen het ‘Hersentumorcentrum Brabant’ samen met collega’s van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Instituut Verbeeten.

CHVC

De afdeling neurologie werkt nauw samen met het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Vooral voor patiënten met een herseninfarct zijn er binnen dit centrum zorgpaden om de zorg snel en goed te laten verlopen. Voorbeelden zijn het multidisciplinair overleg over complexe vasculaire zorg en patiënten met een herseninfarct op jonge leeftijd.

TOS

Het TOS expertisecentrum is het eerste centrum in Nederland met een specifiek, multidisciplinair zorgpad voor de diagnostiek en behandeling van het Thoracic Outlet Syndroom (TOS). Het centrum krijgt verwijzingen vanuit heel Nederland (ook vanuit alle academische ziekenhuizen) voor zowel eerste als terugkerende TOS-klachten. Het Neurogeen Thoracic Outlet Syndroom (NTOS) is de meest voorkomende vorm van het TOS.

Geheugenonderzoekcentrum

De afdeling neurologie is een onderdeel van het Geheugenonderzoekcentrum (GOC). Dit is een samenwerkingsverband van de afdelingen Geriatrie, Neurologie en Medische Psychologie. De neuroloog behandelt patiënten jonger dan 70 jaar. Mensen van boven de 70 gaan naar de geriater. Het GOC is alleen bedoeld voor mensen met geheugenproblemen en/of andere problemen in het cognitieve functioneren. Samen met uw partner, familielid of kennis proberen we te achterhalen wat de oorzaak van uw klachten is.

Onze medewerkers

Veelgestelde vragen


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden