Wat is een melanoom?

Een melanoom is meestal groter en onregelmatiger van vorm dan een moedervlek. Een groter wordende moedervlek kan wijzen op een melanoom evenals een niet-genezend wondje of buitje. Het is daarom belangrijk om bij twijfel over moedervlekken en andere pigmentvlekken zo snel mogelijk naar de huisarts of naar een dermatoloog te gaan om de plek te laten beoordelen.

In Nederland worden per jaar ongeveer 5500 nieuwe melanomen ontdekt. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, met een piek tussen de 30 en 60 jaar. Momenteel is de overlevingskans van alle mensen met een melanoom in Nederland ongeveer 80 procent. Een melanoom kan de diepte in groeien en kan uitzaaien naar lymfeklieren en andere organen.

Daarom het Catharina Ziekenhuis

 • U krijgt een vast aanspreekpunt voor alle vragen die u heeft over uw ziekte en de behandeling daarvan.
 • Als blijkt dat u een melanoom heeft, beslist u samen met de arts wat voor u de beste behandeling is.
 • Ons ziekenhuis is gespecialiseerd in radiotherapie. Voor bestraling hoeft u dus niet naar een ander ziekenhuis.
 • Onze dermatologen doen mee aan verschillende wetenschappelijke studies. Hun doel is om de behandeling en de kwaliteit van leven van patiënten met een melanoom te verbeteren. 

Zorgpad

Bij de behandeling van een melanoom in ons ziekenhuis kunnen meerdere specialisten betrokken zijn: dermatoloog (huidarts), chirurg en plastisch chirurg. Om er voor te zorgen dat de onderzoeken en behandelingen goed op elkaar afgestemd zijn, doorloopt u een zogenaamd zorgpad.

 • Veranderingen in de huid die kunnen wijzen op een (beginnend) melanoom, ontstaan vaak in al aanwezige moedervlekken. Er kan sprake zijn van een melanoom als:

  • een moedervlek dikker en/of groter wordt
  • een moedervlek van kleur verandert
  • een moedervlek van vorm verandert doordat de rand onregelmatig wordt

  Verschijnselen die wat later kunnen optreden zijn:

  • een moedervlek die bloedt
  • een zweertje of korstje op een moedervlek.
 • Bij verdenking op een melanoom kunt u na verwijzing door uw huisarts binnen twee werkdagen een afspraak krijgen op het spreekuur van de dermatoloog om de huidafwijking te laten beoordelen. De dermatoloog kan vaak al door goed te kijken met het ‘blote oog’ en met een dermatoscoop (vergrootglas om dieper in de huid te kunnen kijken) een inschatting maken of er sprake is van een melanoom. In dat geval zal de huidafwijking zo snel mogelijk, bij voorkeur dezelfde dag nog, onder plaatselijke verdoving worden verwijderd waarna de moedervlek in het laboratorium door de patholoog microscopisch wordt onderzocht. Voor het verwijderen van de hechtingen en het bespreken van de uitslag van het onderzoek komt u binnen twee weken terug bij de dermatoloog op het huidkankerspreekuur.

  Bij de verdenking op een melanoom zal er aanvullend onderzoek plaatsvinden om een definitieve diagnose te kunnen stellen. Dat kan bestaan uit een van de onderstaande onderzoeken of een combinatie hiervan.

  • operatief verwijderen van de verdachte moedervlek zodat onderzocht kan worden of het om een melanoom gaat en om de dikte in millimeters te bepalen van de tumor
  • poortwachtklierprocedure om te onderzoeken of de tumor is uitgezaaid naar de lymfeklieren
  • Echografie lymfeklieren (eventueel met punctie) om te bepalen of er sprake is van uitzaaiingen
  • CT-scan
  • PET/CT-scan

  Persoonlijk behandelplan

  Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg. Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten van meerdere ziekenhuizen samenkomen om uw persoonlijk behandelplan te bespreken. Het gaat om specialisten van de afdelingen dermatologie, pathologie, oncologische chirurgie, plastische chirurgie en radiotherapie. Samen bepalen zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie.  

 • Onder een curatieve behandeling verstaan we een behandeling die als doel heeft u helemaal te genezen van uw tumor. De voorkeursbehandeling van een melanoom is vrijwel altijd via een operatie, zolang dit technisch ook mogelijk en verantwoord is.

  Na de eerste operatie (diagnostische excisie) volgt vrijwel altijd opnieuw een operatie, dit keer met een marge gezonde huid van 1 of 2 centimeter rondom het litteken van de eerste ingreep. Deze marge wordt bepaald door de Breslow-dikte van het melanoom; hoe dikker het melanoom, des te meer gezonde huid er extra weggenomen moet worden. Deze tweede operatie heeft enerzijds als doel om de kans dat de kanker op dezelfde plaats terugkomt zo klein mogelijk te houden, anderzijds om de kans op uitzaaiingen te beperken.

 • Onder een palliatieve behandeling verstaan we een behandeling die u niet meer kan genezen, maar die wel uw leven kan verlengen en/of uw klachten kan verminderen. Genezing is niet meer mogelijk als er al in verschillende organen uitzaaiingen van het melanoom aanwezig zijn.

  De behandeling met medicijnen die volgt is dan met name gericht op verbetering van kwaliteit van leven en levensverlenging. Deze behandeling mag op dit moment in Nederland alleen in bepaalde ziekenhuizen worden uitgevoerd. Het Catharina Ziekenhuis behoort niet tot deze groep van ziekenhuizen. Als u voor deze behandeling in aanmerking komt, wordt u daarvoor doorverwezen naar de afdeling medische oncologie van het Máxima MC.

 • Het hebben van kanker heeft over het algemeen grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychische hulp, fysiotherapie of ondersteunende palliatieve zorg. Het gaat hierbij niet om behandelingen die direct de ziekte bestrijden, maar is meer gericht op  het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Deze zorg kan plaatsvinden tijdens, maar ook na uw behandeling.

  Uw vaste aanspreekpunt kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

Samenwerkingen

Om u de best mogelijke zorg bij kanker te geven, werken onze specialisten samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners.  

 • Bij de behandeling van melanoom werken we samen met het Máxima MC . Dit gebeurt onder andere via een multidisciplinair overleg (MDO). Zo zorgen we er samen voor dat patiënten in onze regio de best mogelijke behandeling en zorg krijgen. Als u een melanoom heeft met uitzaaiingen, verwijzen wij u meestal door naar het Máxima MC voor aanvullende therapie, zoals immunotherapie. Dit is een van de aangewezen gesocialiseerde centra voor patiënten met een melanoom met uitzaaiingen. 
 • Ons ziekenhuis maakt onderdeel uit van OncoZON. OncoZON is het oncologie netwerk van negen ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Een professioneel netwerk van instellingen die de handen ineen hebben geslagen om in deze regio de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden.
 • We vinden het belangrijk om steeds aan vernieuwing in de zorg te werken. Daarom zijn wij onderdeel van Santeon, samen met zes andere toonaangevende topklinische ziekenhuizen. Santeon wil een open samenwerking tussen de aangesloten ziekenhuizen stimuleren, met als doel de medische zorg verbeteren door continue vernieuwing.

Onderzoek naar kanker

Binnen het Catharina Ziekenhuis doen onderzoekers veel onderzoek naar verschillende vormen van kanker. Dit geldt ook voor melanomen. We behandelen dan ook regelmatig patiënten in studieverband, of patiënten hebben de mogelijkheid om mee te doen aan klinische trials (wetenschappelijke studies). Informeer hiervoor bij uw behandelend arts of uw casemanager.

Meer informatie over melanoom

Dermatoloog Sharon Dodemont in een Q&A over huidkanker. 

Veelgestelde vragen

Staat uw antwoord er niet bij, neem contact op.

Bel 040 - 239 91 11
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden