‘Toen ik 135 kilo woog werd ik nooit gevraagd om op een poster te staan’

Het is alweer meer dan een half jaar geleden dat de tv-serie Dik Tevreden – waarin vier patiënten van het Catharina Obesitascentrum werden gevolgd – eindigde. Kijkers van de Omroep Brabant-serie werden in negen afleveringen meegenomen in het leven van Janneke, Lucia, Ton en John. Maar hoe zou het nu met ze zijn? In deel I: Ton van der Lee uit Berghem.

“Het gaat heel goed met me”, zegt Ton met zijn bekende enthousiasme.  “Sinds de operatie (Ton onderging een gastric bypass, red.) zijn er alleen maar mooie dingen gebeurd. Ik ben enorm afgevallen, in juli vorig jaar ben ik vader geworden van een mooie dochter en in mei van dit jaar ben ik getrouwd. Ik heb helemaal niets te klagen.”

Ton weegt nu al een tijdje 80 kilo, wat betekent dat hij 55 kilo is afgevallen. Moeite om op gewicht te blijven heeft hij nauwelijks. “Ik loop twee keer per week een uurtje hard om fit te blijven, maar dat vind ik ook gewoon leuk om te doen. En dat ik alleen nog maar kleine porties mag eten vind ik echt geen probleem. Vet eten doe ik sowieso niet meer, dat valt gewoon niet goed. Dat is eigenlijk alleen maar een voordeel.”

Ton  – veruit de jongste deelnemer aan de serie – stond waarschijnlijk het meest in de spotlights van de vier. Niet zozeer vanwege zijn leeftijd (hij was pas 27 toen de serie werd opgenomen), maar wel omdat hij meewerkte aan de promotiecampagne die rondom het programma werd opgetuigd.

Posters
In de aanloop naar en tijdens de negen tv-uitzendingen zag de toen al vijftig kilo afgevallen Brabander (het programma was al ruim voor de serie werd uitgezonden opgenomen) zichzelf terug op levensgrote posters en foto’s.  Op verschillende websites in de regio draaide het promotiefilmpje waarin Ton bij het snoepschap in de supermarkt toegaf dat hij zijn lichaam kapot had gemaakt met eten.

Spijt heeft hij daar niet van. Integendeel. “Het was ontzettend leuk om te doen”, vertelt Ton. “Het was mij gelukt om zoveel af te vallen en daar was ik trots op. Toen ik nog 135 kilo woog, werd ik nooit gevraagd om op posters te staan.”

Dat Ton door zijn deelname aan de tv-serie én promotiecampagne een voorbeeldrol kreeg, vindt hij alleen maar leuk. “Mijn leven is ontzettend veel leuker geworden sinds ik ben afgevallen en als ik anderen kan helpen met advies of een steuntje in de rug, dan doe ik dat graag. Laatst heb ik een bekende geadviseerd om ook eens te gaan praten bij het Catharina Obesitascentrum. Dat heeft hij gedaan en hij wordt binnenkort geopereerd. Vind ik mooi.”

Zussen ook geopereerd
Het is overigens niet zo dat Ton puur en alleen op basis van zijn eigen, positieve ervaring bekenden adviseert om naar Eindhoven te gaan. Inmiddels zijn er in het gezin Van der Lee namelijk al vier mensen in het Catharina Ziekenhuis geopereerd.  Zoals in de serie te zien was, onderging zijn vader al eerder met succes een gastric bypass. Nadat ook Ton’s behandeling een succesverhaal werd, waagde zijn twee zussen de stap. De ene ging vorig jaar onder het mes, de ander begin dit jaar. “En ook met hen gaat het goed en ook zij zijn, net als ik, ontzettend tevreden over de uitgebreide nazorg.  Vier goede ervaringen binnen één gezin, dan mogen we wel zeggen dat we tevreden zijn, toch?”

Herhaling Dik Tevreden

Vorig jaar de serie gemist of wil je deze nog een keer bekijken? Dat kan. Omroep Brabant zendt de 9-delige tv-serie komende zomer opnieuw uit. Vanaf zaterdag 4 juli om 18.00 uur zijn obesitas-patiënten Lucia Wildschut, Ton van der Lee, Janneke van Tilburg en John Huntjens weer wekelijks te zien. Geen tijd om de herhaling te zien? Geen probleem, want alle afleveringen staan ook op de website van het Catharina Ziekenhuis.


Lees ook de interviews met de andere Dik Tevreden-deelnemers

Janneke van Tilburg Catharina Ziekenhuis 
Janneke van Tilburg

“Op een terras ben ik niet meer bang dat ik door de stoel zak”
Lees meer

Lucia Wildschut 
Lucia Wildschut

“Ik ben altijd erg hard voor mezelf geweest en heb mijn kinderen nooit geleerd zich te uiten.”
Lees meer


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden