Topklinische erkenning voor behandeling endometriose in het Catharina Ziekenhuis

De behandeling voor vrouwen met endometriose in het Catharina Ziekenhuis heeft een landelijke erkenning op het gebied van topklinische zorg gekregen. Dat betekent dat er sprake is van uitstekende patiëntzorg, voldoende opleidingsmogelijkheden en wetenschappelijk onderzoek. “Voor patiënten betekent het concreet dat ons ziekenhuis hoort bij de ziekenhuizen in Nederland die op dit gebied de beste zorg levert,” aldus prof. dr. Dick Schoot, éen van de gynaecologen die gespecialiseerd is in endometriose.

Voor endometriose is het Catharina Ziekenhuis in deze regio een belangrijk verwijscentrum. Het ziekenhuis is vooral gespecialiseerd in complexe endometriose-operaties.  “Endometriose is nog een relatief onbekende ziekte,” zegt gynaecoloog Schoot. “Veel vrouwen vinden het lastig om endometriose te herkennen en ervoor uit te komen. Iedere vrouw heeft weleens last van buikpijn tijdens de menstruatie, ze denken dat hevige pijn erbij hoort. Met als gevolg dat ze er te lang mee rond blijven lopen.”


Gynaecoloog prof. dr. Dick Schoot over endometriose: “Vrouwen blijven er onnodig te lang mee rondlopen!”

Bij endometriose zijn stukjes van het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder terechtgekomen. Dat slijmvlies reageert ook op de maandelijkse hormoonveranderingen. Hierdoor ontstaan kleine bloedingen in de buikholte. Dit bloed stroomt niet – zoals het menstruatiebloed – via de schede weg en veroorzaakt hevige pijn.

Vaak nemen vrouwen pijnstillers voor pijn tijdens de menstruatie. “Maar als die niet werken, dan is het raadzaam om aan de bel te trekken. Dat moet je ook doen als de buikpijn ook buiten de menstruatie-periode om aanhoudt, zegt gynaecoloog Huib van Vliet. Andere symptomen van de ziekte zijn: tussentijds bloedverlies, pijnlijke ontlasting tijdens de menstruatie, pijn bij het plassen en pijn bij het vrijen. Endometriose kan namelijk op de darm, blaas en vagina zitten.

Meer topklinische zorg

Ook het Catharina Kanker Instituut, het Obesitascentrum, het HIV-behandelcentrum en de afdelingen Vaatchirurgie, Neurologie, Maag-, darm- en leverziekten, Urologie en Gynaecologische oncologie van het Catharina Ziekenhuis zijn opgenomen in het Topklinisch Zorgregister.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden