Verpleegkundig onderzoekers: met klinische blik effect voor patiënt en verpleegkundige bekijken

Het Catharina Ziekenhuis telt sinds begin dit jaar twee verpleegkundig onderzoekers. Marjolein Groeneveld en Bianca de Louw hebben allebei naast een master Gezondheidswetenschappen en klinische epidemiologie ook een achtergrond als verpleegkundige, maar gebruiken nu een deel van hun tijd voor verpleegkundig onderzoek. “Wij richten ons in vergelijking met medisch wetenschappelijke studies meer op de patiënt en het effect op een afdeling, dan op de aandoening”, legt Groeneveld uit.

Als je iets wil bekijken met verpleegkundige ogen, of je hebt een klinische blik nodig, bij wie kun je dan beter te rade gaan dan bij verpleegkundigen zelf? Zie hier in een notendop wat de twee kersverse verpleegkundig onderzoekers bij willen dragen aan de zorg van de toekomst.

Groeneveld: “Veel onderzoek vindt plaats aan de voorkant. Bijvoorbeeld de oorzaak van een aandoening achterhalen of de genezing verbeteren. Aan de achterkant is ook nog veel te ontdekken. Wat doet een andere behandeling met patiënten, hoe voelen zij zich bij nieuwe methodes, hoe gaan verpleegkundigen om met nieuwe behandelingen en wat voor effect heeft een nieuw plan op hun werkwijze.” Met dat soort vraagstukken houden de twee zich bezig. “Maar het heeft uiteraard ook veel overlap met andere onderzoeken die er al lopen.”

Effect op de afdeling

Neem als voorbeeld het onderzoek naar de Healthdoth. Met die ‘slimme pleister’ kunnen patiënten na een operatie op afstand gemonitord worden en hoeven ze minder lang in het ziekenhuis te blijven ter observatie. “Als die op afdelingen wordt ingezet, dan heeft dat voor patiënten en verpleegkundigen ook tal van effecten”, zegt Groeneveld.

De Louw werkt intussen aan onderzoek naar het ProGlide-project, waar bij patiënten die een ablatie hebben ondergaan, na twee uur al op de been zijn in plaats van zes uur. In plaats van het traditionele handmatig afdrukken van de ader in de lies, gevolgd door een drukverband, wordt nu een hechting aangebracht in het bloedvat. Dat gebeurt met de ProGlide. Dat is het instrument om bloedvaten te hechten. Patiënten hebben dan nog maar twee uur bedrust nodig.

Oftewel patiënten kunnen eerder naar huis. “Uit eerdere onderzoeken blijkt dat dat veilig kan. In het medisch deel van dit onderzoek kijken we naar complicaties en nabloedingen. Het verpleegkundig onderzoek richt zich op de patiënt.”

“Hebben zij wel het vertrouwen dat ze naar huis kunnen?”, vraagt De Louw zich in haar onderzoek af. “En wat betekent de afgenomen zorgzwaarte voor verpleegkundigen en wat voor effect heeft het dat patiënten sneller mobiel en zelfstandig zijn?’ Wellicht nog toevoegen: Er kunnen meer patiënten behandeld worden met dezelfde capaciteit zorgverleners.  Met resultaten van die studies willen de twee verpleegkundig onderzoekers bijdragen aan betere zorg voor patiënten.”

Eigen praktijkervaring gebruiken

De Louw: “En daar gebruiken we ook onze eigen praktijkervaring weer bij.” Groeneveld: “Daardoor kunnen we beter doorvragen tot we echt bij de kern zijn als we patiënten of verpleegkundigen interviewen voor een onderzoek. Je ziet de laatste jaren heel veel ontwikkelingen in de zorg die je voorheen niet zag. Verpleegkundigen waren daar niet vaak bij betrokken, dat moet veranderen. Dat willen we graag doen.”

Natuurlijk werden er voorheen al onderzoeken door verpleegkundigen gedaan. “Absoluut, maar dan was het vooral door verpleegkundigen die dat zelf heel interessant vinden. Nu moet het meer gestructureerd”, zegt Groeneveld. De focus ligt daarbij op Waardegedreven Zorg. Een benadering die de kwaliteit van zorg meet aan de hand van uitkomsten die er écht toe doen voor patiënten en zo de patiëntzorg verbetert.

Marjolein Groeneveld en Bianca de Louw. Foto Jarno Verhoef