Zoektocht naar beste medische test voor patiënten met een pijnlijke arm

Door de multidisciplinaire aanpak, met maar liefst vijf verschillende specialisaties, is het TOS (Thoracic Outlet Syndroom) expertisecentrum van het Catharina Ziekenhuis toonaangevend in Nederland en zelfs daarbuiten. Vanuit diverse landen in Europa kwamen al patiënten naar Eindhoven voor een behandeling. Toch blijft het stellen van de diagnose een ingewikkelde zaak. “Er zijn veel verschillende tests, maar die zijn geen van allen sensitief of specifiek genoeg”, zegt Britt de Bruijn. Zij studeert Fysiotherapiewetenschap en onderzoekt voor haar afstudeerscriptie een nieuwe diagnostische test.

De EAST-meter, het derde prototype inmiddels, oogt vrij basaal. De proefpersonen hebben de armen geheven in een hoek van negentig graden en knijpen 3 minuten lang ritmisch in de handvaten van de meter. Een knipperend rood lampje geeft onverbiddelijk het tempo aan. Meer dan 450 proefpersonen, zowel gezond als TOS-patiënt, hebben de test intussen gedaan. Voor een gezond iemand is het een vrij behapbare inspanning, voor een TOS-patiënt vaak ondoenlijk. “Bij TOS-patiënten zien we vaak witte handen, de aders komen naar boven, mensen krijgen tintelingen, krachtverlies en kunnen uiteindelijk de armen niet meer omhoog houden,” vertelt vaatlaborante Lisanne Passier.


Dé Amerikaanse expert op het gebied van TOS, Robert Thompson test het nieuwe medische device in het Catharina Ziekenhuis.

Het testapparaat is gebaseerd op een bestaande test waar de proefpersoon gewoon met de handen in de lucht knijpt. “Het grote voordeel van dit apparaat is dat we het bestaande onderzoek nu kunnen standaardiseren. Iedereen heeft dezelfde uitgangssituatie. Bovendien kunnen we nu ook de kracht meten, want die vermindert ook bij TOS” aldus Britt de Bruijn. “Nu kunnen er met één test meerdere relevante data worden verzameld.”

Bij het thoracic outlet syndroom (TOS) is de vaatzenuwbundel in het schoudergebied bekneld. Dit komt vooral voor bij bepaalde beroepen (kapsters, schilders), mensen die bepaalde sporten veel uitoefenen (zwemmen, volleybal, handbal) en mensen die in het verleden een auto-ongeluk of trauma (harde val, ruk aan arm) hebben doorgemaakt.

Of dit de heilige graal in het TOS-onderzoek weten we pas als alle data zijn geanalyseerd. ”Maar als dit onderzoek serieus iets oplevert, dan resulteert dat ongetwijfeld in een apparaat dat wereldwijd gebruikt gaat worden,” meent Britt de Bruijn. “Het TOS expertisecentrum van het Catharina Ziekenhuis is internationaal bekend, logisch dus, dat we hier voorop lopen bij het ontwikkelen van een goede diagnostische test.”


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden