Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Het thoracic outlet syndroom (TOS), ook wel het schoudergordelsyndroom genoemd, is een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door beknelling van de vaatzenuwbundel in het schoudergebied. Deze vaatzenuwbundel bestaat uit de arteria (slagader) en vena (ader) subclavia en de plexus brachialis (zenuwbundel). Als gevolg van het bekneld raken van deze vaatzenuwbundel ontstaan pijnklachten in de nek-, schouder- en arm.

In het Catharina Ziekenhuis wordt de aandoening Thoracic Outlet Syndroom (TOS) gediagnosticeerd en behandeld in het STZ erkende TOS expertisecentrum. Hier is een multidisciplinair team actief dat zich specifiek bezighoudt met TOS-problematiek. Het expertisecentrum is het grootste gespecialiseerde centrum in Nederland met een uniek, multidisciplinair zorgpad voor de behandeling van TOS.

Patiënten komen van heinde en verre voor het expertisecentrum in Eindhoven.

Oorzaak

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) wordt veroorzaakt door anatomische structuren die ervoor zorgen dat de ader, slagader en/of zenuw, die door de thoracic outlet loopt, bekneld raakt. De thoracic outlet is een smalle ruimte die wordt begrensd door de halsspieren, de eerste rib, het sleutelbeen en de poort onder de kleine borstspier.  Door herhaaldelijke bewegingen (boven het hoofd) van de arm, na een doorgemaakt trauma of door toename van spiermassa ontstaat een herhaaldelijke of langdurige beknelling van de vaatzenuwbundel. Dit komt vaker voor bij bepaalde beroepen, mensen die bepaalde sporten veel uitoefenen of in het verleden een auto-ongeluk of trauma hebben doorgemaakt. Gedacht wordt dat een combinatie van een aangeboren afwijkende anatomie van de thoracic outlet in combinatie met een trauma in het verleden het risico op het ontwikkelen van TOS vergroot.

Er bestaan drie vormen van TOS:

  • Een neurogene variant (NTOS): de zenuwbundel is bekneld. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld last hebben van een tintelend gevoel, krachtverlies, een doof en/of vermoeid gevoel van de arm, hand en/of vingers. De klachten nemen vaak toe bij het heffen of gebruiken van de arm
  • Een veneuze variant (VTOS): de ader is bekneld. Klachten die bij deze variant voorkomen zijn onder andere zwelling, stuwing, blauw/paarsverkleuring en een zwaar gevoel van de arm, hand en/of vingers. Ook een trombose-arm wordt vaak veroorzaakt door een VTOS
  • Een arteriële variant (ATOS): de slagader is bekneld. Dit kan zorgen voor spierkrampen bij gebruik van de arm, een vermoeid en zwaar gevoel van de arm, hand en/of vingers, koude sensaties en/of bleke of gevlekte vingers. Ook bij deze vorm van TOS ontstaan de klachten of nemen deze toe bij het heffen of gebruiken van de arm

Video is geblokkeerd.

"Het is ontzettend dankbaar werk om als chirurg, samen met een neuroloog, fysiotherapeut, pijnspecialist en orthopeed, TOS-patiënten te kunnen helpen. Sommige patiënten lopen al vele jaren met klachten en wij kunnen deze in veel gevallen verhelpen."

Vaatchirurg prof. dr Vaatchirurg prof. dr. Joep Teijink over TOS

TOS expertisecentrum

Het TOS expertisecentrum van het Catharina Ziekenhuis is het grootste gespecialiseerde TOS-centrum van Nederland. Wij zijn STZ erkend met een specifiek, multidisciplinair zorgpad voor de diagnose en behandeling van de aandoening Thoracic Outlet Syndroom (TOS). Jaarlijks worden bijna 600 patiënten met TOS-klachten vanuit heel Nederland en daarbuiten naar ons verwezen voor ons unieke zorgpad. Hiervan opereren wij ongeveer 200 patiënten per jaar.  

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden