Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Het thoracic outlet syndroom (TOS of schoudergordelsyndroom) is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij een vaatzenuwbundel in het schoudergebied bekneld raakt. Deze vaatzenuwbundel bestaat uit de arteria (slagader) en vena (ader) subclavia en de plexus brachialis (zenuwbundel). Bij beknelling ontstaan pijnklachten in de nek, schouder en arm, maar u kunt ook hoofdpijn, krachtverlies en tintelingen (gevoelsstoornissen) krijgen.

Ons ziekenhuis heeft een speciaal STZ erkend TOS expertisecentrum. Hier is een multidisciplinair team actief dat zich specifiek bezighoudt met het diagnosticeren en behandelen van Thoracic Outlet Syndroom (TOS-)problematiek. Het multidisciplinaire team bestaat uit een chirurg, neuroloog, pijnspecialist, fysiotherapeut, orthopeed en radioloog. Het expertisecentrum is het grootste gespecialiseerde centrum in Nederland met een uniek, multidisciplinair zorgpad voor de behandeling van TOS.

Patiënten komen van heinde en verre voor het expertisecentrum in Eindhoven.

Oorzaak

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) wordt veroorzaakt door anatomische structuren die ervoor zorgen dat de ader, slagader en/of zenuw, die door de thoracic outlet loopt, bekneld raakt. De thoracic outlet is een smalle ruimte die wordt begrensd door de halsspieren, de eerste rib, het sleutelbeen en de poort onder de kleine borstspier.  Door herhaaldelijke bewegingen (boven het hoofd) van de arm, na een doorgemaakt trauma of door toename van spiermassa ontstaat een herhaaldelijke of langdurige beknelling van de vaatzenuwbundel. Dit komt vaker voor bij sommige beroepen, mensen die bepaalde sporten veel uitoefenen of in het verleden een auto-ongeluk of trauma meemaakten. Gedacht wordt dat een combinatie van een aangeboren afwijkende anatomie van de thoracic outlet in combinatie met een trauma in het verleden het risico op het ontwikkelen van TOS vergroot.

Er bestaan drie vormen van TOS:

  • Een neurogene variant (NTOS): de zenuwbundel is bekneld. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld last hebben van een tintelend gevoel, krachtverlies, een doof en/of vermoeid gevoel van de arm, hand en/of vingers. De klachten nemen vaak toe bij het heffen of gebruiken van de arm.
  • Een veneuze variant (VTOS): de ader is bekneld. Klachten die bij deze variant voorkomen, zijn onder andere zwelling, stuwing, blauw/paarsverkleuring en een zwaar gevoel van de arm, hand en/of vingers. Ook een trombose-arm wordt vaak veroorzaakt door een VTOS.
  • Een arteriële variant (ATOS): de slagader is bekneld. Dit kan zorgen voor spierkrampen bij gebruik van de arm, een vermoeid en zwaar gevoel van de arm, hand en/of vingers, koude sensaties en/of bleke of gevlekte vingers. Ook bij deze vorm van TOS ontstaan de klachten of nemen deze toe bij het heffen of gebruiken van de arm.

Behandeling kan bestaan uit een eerste rib resectie, daarbij halen we de bovenste rib weg. Hierbij raakt de slagader, ader of zenuw uit zijn beknelling. 
Bekijk de video hieronder van de betreffende behandeling.

Eerste ribresectie bij schoudergordel syndroom (TOS)

"Het is ontzettend dankbaar werk om als chirurg, samen met een neuroloog, fysiotherapeut, pijnspecialist en orthopeed, TOS-patiënten te kunnen helpen. Sommige patiënten lopen al vele jaren met klachten en wij kunnen deze in veel gevallen verhelpen."

Vaatchirurg prof. dr Vaatchirurg prof. dr. Joep Teijink over TOS

TOS expertisecentrum

Het TOS expertisecentrum van ons ziekenhuis is het grootste gespecialiseerde TOS-centrum van Nederland. Wij zijn STZ-erkend met een specifiek, multidisciplinair zorgpad voor de diagnose en behandeling van de aandoening Thoracic Outlet Syndroom (TOS). Jaarlijks komen bijna 600 patiënten met TOS-klachten vanuit heel Nederland en daarbuiten naar ons toe. Hiervan opereren wij ongeveer 200 patiënten per jaar.  


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden