Adenomyose

Adenomyose is een vorm van endometriose. Bij adenomyose is sprake van weefsel buiten de baarmoeder dat lijkt op baarmoederslijmvlies. Als dit weefsel buiten de baarmoeder in de buikholte terechtkomt, heet dit endometriose. Als het weefsel in de spierlaag van de baarmoeder groeit, heet het adenomyose. 

Adenomyose kan lokaal in een klein stukje van de baarmoeder voorkomen of verspreid door de wand van de baarmoeder. Het kan bloedinkjes in de buikholte, pijnklachten en verklevingen veroorzaken. Ook kan adenomyose ervoor zorgen dat u moeilijker zwanger wordt.

Klachten en symptomen adenomyose

Adenomyose kan vervelende klachten geven of een rol spelen bij verminderde vruchtbaarheid. Sommige vrouwen hebben bij uitgebreide adenomyose nauwelijks of geen klachten, andere vrouwen hebben bij milde vormen juist veel klachten, zoals pijn bij plassen of hevige menstruatie. Adenomyose kan de volgende klachten veroorzaken:

  • pijn bij plassen
  • pijnlijke menstruaties
  • pijn bij seksueel contact
  • pijn bij de ontlasting
  • slijm/bloed bij de ontlasting
  • bloed bij plassen
  • obstipatie
  • buikpijn

Onderzoeken bij adonemyose

Om de juiste diagnose te stellen, voeren we in het Catharina Ziekenhuis één of meerdere onderzoeken uit:

Behandeling van adenomyose

We kunnen in het Catharina Ziekenhuis adenomyose behandelen met medicijnen, een operatie of een combinatie van beide. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de pijnklachten, de risico’s en bedreiging van bestaande organen (darm, urineleiders en blaas) en de kinderwens.

Als u door adenomyose problemen heeft bij zwanger worden, zijn er in ons ziekenhuis verschillende behandelingen mogelijk. Bij milde vormen opereren we over het algemeen niet. Bij ernstigere vormen kunnen we via een kijkoperatie kleine stukjes weefsel wegbranden. Wanneer er verklevingen of chocolade-cysten zijn, is soms een uitgebreidere operatie nodig.

Expertisecentrum 

Ons ziekenhuis ontwikkelde zich de afgelopen tien jaar tot het expertisecentrum op het gebied van endometriose en adenomyose van Zuid-Nederland. De verschillende specialisten en disciplines werken nauw met elkaar samen en dat levert meerwaarde op voor onze patiënten. Niet voor niets verwijzen specialisten van andere ziekenhuizen patiënten uit heel Zuid-Nederland door voor een second opinion naar het Catharina Ziekenhuis. Gynaecologen prof. dr Huib van Vliet en dr. Dana Huppelschoten hebben binnen ons ziekenhuis de expertise op het gebied van edometriose en adenomyose.

De specialisten van de afdeling Gynaecologie van het Catharina Ziekenhuis doen veel onderzoek naar nieuwe technieken om endometriose te behandelen. Zo werken we veel samen met omliggende academische ziekenhuizen, zoals het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Radboudumc in Nijmegen. Ook is er voor veel onderzoeken rondom endometriose een samenwerkingsverband met het Universitair Ziekenhuis Gent in België.

De patiënten die ik de afgelopen jaren heb gesproken, maken mij duidelijk wat de impact van endometriose kan zijn. Dat inspireert mij om me in te zetten voor vrouwen met deze buikpijnklachten.

Gynaecoloog prof. dr Gynaecoloog prof. dr. Dick Schoot over Endometriose

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden