Adenomyose
Adenomyose is een vorm van endometriose. Bij adenomyose is er sprake van weefsel buiten de baarmoeder dat lijkt op baarmoederslijmvlies. Als dit weefsel buiten de baarmoeder in de buikholte terecht komt, heet dit endometriose. Als het weefsel in de spierlaag van de baarmoeder groeit, heet het adenomyose. Adenomyose kan lokaal in een klein stukje van de baarmoeder voorkomen of verspreid door de wand van de baarmoeder.
Adenomyose kan bloedinkjes in de buikholte, pijnklachten en verklevingen veroorzaken. Ook kan adenomyose er voor zorgen dat u moeilijker zwanger wordt.
Klachten en symptomen
Adenomyose kan vervelende klachten geven of een rol spelen bij verminderde vruchtbaarheid. Sommige vrouwen hebben bij uitgebreide adenomyose nauwelijks of geen klachten, andere vrouwen hebben bij milde vormen juist veel klachten, zoals pijn bij plassen of hevige menstruatie. De volgende klachten kunnen door adenomyose worden veroorzaakt:
- Pijn bij plassen;
- Pijnlijke menstruaties;
- Pijn bij seksueel contact;
- Pijn bij de ontlasting;
- Slijm/bloed bij de ontlasting;
- Bloed bij plassen;
- Obstipatie;
- Buikpijn.
Onderzoeken
Om bij adenomyose de juiste diagnose te stellen, worden in het Catharina Ziekenhuis één of meerdere onderzoeken uitgevoerd:
- Inwendig gynaecologisch onderzoek
- Onderzoek met de eendebek (speculum)
- Echoscopie
- MRI-onderzoek
- Laparoscopische operatie
- Darm- en blaasonderzoek
- Echoscopie nieren
- Onderzoek urineleiders
Behandeling
Adenomyose kan in het Catharina Ziekenhuis behandeld worden met medicijnen, een operatie of een combinatie van beide. De behandeling van is afhankelijk van de ernst van de pijnklachten, de risico’s en bedreiging van bestaande organen (darm, urineleiders en blaas) en de kinderwens.
Als u door adenomyose problemen heeft bij zwanger worden, zijn er in het Catharina Ziekenhuis verschillende behandelingen mogelijk. Bij milde vormen wordt over het algemeen geen operatieve behandeling verricht. Bij ernstigere vormen kunnen per kijkoperatie kleine stukjes weefsel worden weggebrand. Wanneer er verklevingen of chocolade-cysten zijn is soms uitgebreidere operatie nodig.
Expertisecentrum
Het Catharina Ziekenhuis heeft zich de afgelopen tien jaar in Zuid-Nederland ontwikkeld tot een expertisecentrum op het gebied van endometriose en adenomyose. De verschillende specialisten en disciplines werken nauw met elkaar samen en dat levert meerwaarde op voor onze patiënten. Niet voor niets worden patiënten uit heel Zuid-Nederland door specialisten van andere ziekenhuizen voor een second opinion doorverwezen naar het Catharina Ziekenhuis. Gynaecologen prof. dr Huib van Vliet en dr. Dana Huppelschoten hebben binnen het Catharina Ziekenhuis de expertise op het gebied van edometriose en adenomyose.
De specialisten van de afdeling Gynaecologie van het Catharina Ziekenhuis doen veel onderzoek naar nieuwe technieken om endometriose te behandelen. Zo wordt er veel samenwerken met omliggende academische ziekenhuizen, zoals het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Radboudumc in Nijmegen. Ook is er voor veel onderzoeken rondom endometriose een samenwerkingsverband met het Universitair Ziekenhuis Gent in België.
De patiënten die ik de afgelopen jaren heb gesproken, maken mij duidelijk wat de impact van endometriose kan zijn. Dat inspireert mij om me in te zetten voor vrouwen met deze buikpijnklachten.