Gynaecologie

Gynaecologie

040 - 239 93 00

Route: 077

Gynaecologie biedt hoogwaardige specialistische zorg waarbij de vrouw centraal staat. Bijzondere expertise is aanwezig op het gebied van kankerzorg, voortplantingsgeneeskunde, bekkenbodemproblemen, kijkoperaties, endometriose en menstruatieklachten.

De problemen die onze gynaecologen behandelen zijn uiteenlopend. Het kunnen problemen zijn die bij de ouder wordende vrouw optreden, of problemen die met onvruchtbaarheid of zwangerschap te maken hebben. Ook menstruatiestoornissen, urineverlies, vaginale infecties en bekkenbodemklachten behoren tot het vakgebied van de gynaecoloog.

Oncologie

De gynaecoloog-oncologen werken zowel bij het specialisme Gynaecologie, als in het Catharina Kanker Instituut. Net zoals de academische ziekenhuizen bieden wij als algemeen ziekenhuis ook de complexe behandelingen van gynaecologische kanker: het opereren van eierstokkanker, baarmoederhalskanker en vulvakanker. Andere ziekenhuizen in de regio verwijzen hiervoor naar ons door. Daarnaast kunt u bij onze gynaecoloog-oncologen natuurlijk ook terecht voor de minder complexe oncologische zorg.

Bekkenbodemproblemen

Bekkenbodemproblemen komen bij vrouwen heel frequent voor. Veel vrouwen durven niet naar hun huisarts te gaan om deze klachten te bespreken. Schaamte komt helaas nog steeds veel voor. Dat is jammer, want vaak is er iets aan te doen, zowel op jonge als op oudere leeftijd. Veelvoorkomend zijn verzakking van de blaas, darm of baarmoeder en ongewenst verlies (incontinentie) van urine of ontlasting. De behandeling van deze aandoeningen is een samenwerking van verschillende disciplines: een uroloog, gynaecoloog, maag- darm- leverarts, chirurg, bekkenfysiotherapeut en pyscholoog/seksuoloog. Expertise van deze specialismen maakt dat we deze klachten effectief kunnen onderzoeken en behandelen. Lees meer over de bekkenbodemklachten op de pagina van het Bekkenbodemcentrum.

Kijkoperaties

Onze gynaecologen zijn gespecialiseerd in het verrichten van kijkoperaties. De keuze voor een kijkoperatie is niet in alle ziekenhuizen vanzelfsprekend. Het is een techniek die veel oefening en expertise vereist. Kijkoperaties worden vaak uitgevoerd bij menstruatiestoornissen. De oorzaak van de menstruatiestoornis is vaak een poliep of vleesboom in de baarmoeder. We kunnen verschillende methoden toepassen om deze vrouwen te helpen. Een voorbeeld is de hysteroscopie waarbij we gebruik maken van een apparaatje dat de poliepen en kleine vleesbomen ‘opeet en wegzuigt’ uit de baarmoeder. Het Catharina Ziekenhuis is het enige Brabantse ziekenhuis dat deze methode toepast. Moet de baarmoeder verwijderd worden, dan doen we dit door middel van een laparoscopie. Deze kijkoperatie, waarbij de gynaecoloog slechts enkele kleine snedes maakt, brengt minder schade toe aan zachte weefsels en spieren dan een gewone operatie. Het herstel verloopt daardoor sneller.

Endometriose

Een aantal gynaecologen in het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling van endometriose. Kijkbuisoperaties voor endometriose zijn soms zeer complex. Deze vorm van chirurgie wordt niet in elk ziekenhuis gedaan. Lees meer over de behandeling van endometriose in het Catharina Ziekenhuis.

IVF-centrum

Het IVF-centrum van het Catharina Ziekenhuis voert al sinds 1987 IVF-behandelingen uit. Onze artsen doen ook Intra-Uteriene Inseminaties (IUI) en Intra Cytoplasmatische Sperma-Injectie (ICSI). Per jaar verrichten ze 1100 vruchtbaarheidsbehandelingen. Het IVF-centrum heeft geen wachtlijst.

Onze medewerkers


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden