Lage rugpijn

Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Lage rugpijn is een brede term die wordt gebruikt om pijn te beschrijven die ontstaat tussen de onderste ribben en de billen, waarbij deze pijn enkele dagen of enkele weken aanhoudt.

De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels en (meestal) 5 lendenwervels. Bovenaan maakt het verbinding met het hoofd en onderaan met het bekken. Het is een essentieel onderdeel van het lichaam. De wervelkolom stabiliseert de romp en geeft het vorm. Hierdoor kunnen wij onszelf rechtop houden. Daarnaast beschermt het het zenuwstelsel. Het ruggenmergkanaal (spinale kanaal) verloopt namelijk door de wervelkolom heen.

Symptomen

Lage rugpijn kan variëren en kan scherp of stekend zijn. Het kan suf of pijnlijk aanvoelen, of juist als een soort kramp. Het soort pijn dat men ervaart, hangt af van de onderliggende oorzaak van de rugpijn. Rugpijn is een symptoom en er zijn vele oorzaken voor.

Ongeveer 80 procent van alle mensen zullen ergens in hun leven lage rugpijn krijgen. De meerderheid van de gevallen van acute rugpijn is het gevolg van eenvoudige verstuikingen en verrekkingen in de rug. Verstuikingen worden veroorzaakt door het overstrekken of scheuren van ligamenten, en verrekkingen zijn scheurtjes in een pees of spier. Beide kunnen ontstaan door op de verkeerde manier te draaien of iets op te tillen, te zwaar te tillen, of overstrekken.
 

Acute rugpijn kan ontstaan door:

  • Een wervelbreuk; als gevolg van een ongeluk, maar ook als gevolg van slijtage
  • Spit; verhoogde spierspanning door een verkeerde houding of beweging
  • Een ontsteking

De meeste mensen herstellen vaak vrij snel maar sommige mensen blijven pijn houden, zelfs na maanden of jaren. Mensen met chronische pijn hebben vaak moeite om met werk, familie en sociale activiteiten om te gaan, en chronische lage rugpijn wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijke oorzaak van invaliditeit. Dit betekent niet dat patiënten niet kunnen leren omgaan met hun pijn, zoals men aantoont in het gedeelte over de behandeling.

Chronische lage rugpijn kan ontstaan door

  • Slijtage
  • Een verkeerde houding
  • Stress

Meer informatie over lage rugpijn.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden