Lage rugpijn

Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Lage rugpijn is een brede term die wordt gebruikt om pijn te beschrijven die ontstaat tussen de onderste ribben en de billen, waarbij deze pijn enkele dagen of enkele weken aanhoudt.

De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels en (meestal) 5 lendenwervels. Bovenaan maakt de wervelkolom verbinding met het hoofd en onderaan met het bekken. De wervelkolom is een essentieel onderdeel van het lichaam. Het stabiliseert de romp en geeft vorm. Hierdoor kunnen wij onszelf rechtop houden. Daarnaast beschermt het het zenuwstelsel. Het ruggenmergkanaal (spinale kanaal) loopt namelijk door de wervelkolom heen.

Symptomen

Lage rugpijn kan variëren en kan scherp of stekend zijn. Het kan suf of pijnlijk aanvoelen, of juist als een soort kramp. Het soort pijn dat u ervaart, hangt af van de onderliggende oorzaak van de rugpijn. Rugpijn is een symptoom en er zijn vele oorzaken voor.

Ongeveer 80 procent van alle mensen krijgt ooit lage rugpijn. De meerderheid van de gevallen van acute rugpijn is het gevolg van eenvoudige verstuikingen en verrekkingen in de rug. Verstuikingen worden veroorzaakt door het overstrekken of scheuren van ligamenten, en verrekkingen zijn scheurtjes in een pees of spier. Beide kunnen ontstaan door op de verkeerde manier te draaien of iets op te tillen, te zwaar te tillen, of overstrekken.
 

Acute rugpijn kan ontstaan door:

  • een wervelbreuk; als gevolg van een ongeluk, maar ook als gevolg van slijtage
  • spit; verhoogde spierspanning door een verkeerde houding of beweging
  • een ontsteking

De meeste mensen herstellen vaak vrij snel, maar sommige mensen houden pijn, zelfs na maanden of jaren. Mensen met chronische pijn hebben vaak moeite om met werk, familie en sociale activiteiten om te gaan. Chronische lage rugpijn wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijke oorzaak van invaliditeit. Dit betekent niet dat u niet kunt leren omgaan met uw pijn. U leest hierover meer bij Behandelingen.

Chronische lage rugpijn kan ontstaan door:

  • slijtage
  • een verkeerde houding
  • stress

Meer informatie over lage rugpijn.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden