Vleesbomen (myomen)

Een vleesboom (myoom) is een goedaardige knobbel die op of in de spierwand van de baarmoeder groeit. Myomen bestaan voornamelijk uit spierweefsel en komen voor bij 20 tot 30 procent van de westerse vrouwen.

Myomen worden ook wel vleesbomen genoemd. Het zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder en bestaan vooral uit spierweefsel. Myomen kunnen aan de buitenzijde van de baarmoeder zitten, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte . Hoe myomen ontstaan, is niet bekend. Myomen kunnen een paar millimeters groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen. Myomen komen voor bij 20 tot 30 procent van de westerse vrouwen en bij 50 tot 60 procent van de negroïde vrouwen. Zij ontstaan vaker bij vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad. Ze worden beïnvloed door de hormonen oestrogeen en progesteron, in de vruchtbare fase van het leven. Daarom komen myomen niet voor vóór de eerste menstruatie en worden ze na de laatste menstruatie kleiner en verdwijnen uiteindelijk.

Symptomen

Myomen geven doorgaans geen of weinig klachten en worden vaak bij toeval gevonden. De meeste myomen groeien langzaam en blijven onopgemerkt. De plaats waar het myoom zit, heeft meer invloed op de klachten dan de omvang. Zo kunnen myomen in de baarmoederholte, zelfs als ze klein zijn, menstruatieklachten veroorzaken. Klachten die het meest voorkomen zijn overmatig bloedverlies (hypermenorroe) en menstruatiepijn (dysmenorroe). De menstruaties blijven in principe regelmatig. Het ruime bloedverlies, eventueel met stolsels, kan bloedarmoede (anemie) geven waardoor u zich moe of kortademig kunt voelen. Andere, meer zeldzame klachten van myomen zijn een drukkend gevoel in de buik, pijn laag in de rug, klachten met plassen en klachten van pijn en/of bloedverlies bij het vrijen. Heel zelden verschrompelt een myoom door te weinig bloedtoevoer (myoomnecrose) met mogelijk hevige buikpijn als gevolg. Myomen geven meestal geen problemen bij het ontstaan van of tijdens een zwangerschap. De kans dat myomen kwaadaardig worden is zeer klein (1 op 10.000).

Onderzoeken

Bij het vermoeden van vleesbomen vindt een normaal gynaecologische onderzoek plaats. Is er sprake van veel bloedverlies of vermoeidheid, dan kan de gynaecoloog bloedonderzoek uit laten voeren om te kijken of er sprake is van bloedarmoede. De plaats en grootte van de vleesbomen kunnen worden beoordeeld met behulp van een echoscopie. Voor aanvullende beoordeling van vleesbomen kunnen de gynaecologen van het Catharina Ziekenhuis ook één van de volgende onderzoeken uitvoeren.

  • Watercontrastechoscopie (SIS)
  • Diagnostische hysteroscopie
  • Diagnostische laparoscopie\
  • MRI-onderzoek

Behandeling

Als u geen klachten hebt, hoeft er niets aan de myomen gedaan te worden en is verdere controle overbodig. Bestaan er wel klachten dan kiest de gynaecoloog samen met u een behandeling. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal, de plaats en de grootte van de myomen, uw leeftijd en uw eventuele wens (nog) zwanger te worden. Er zijn verschillende behandelingen, variërend van medicijnen tot een operatie. Welke behandeling het wordt hangt af van het doel: klachten verminderen, groei van myomen tegengaan of myomen verwijderen. Het effect van de behandelingen wisselt. Er zijn verschillende manieren om vleesbomen te behandelen. De behandeling hangt af van de grootte van de vleesbomen, het aantal, de klachten en leeftijd.

  • Medicijnen
  • Verwijdering van de vleesboom met hulp van een kijkbuis via de schede of via de buik (hysteroscopische of laparoscopische myomectomie)
  • Myoomenucleatie
  • Embolisatie
  • Verwijderen van de baarmoeder

Vleesbomen geven meestal weinig klachten. De klachten die het meeste voorkomen bij vleesbomen kunnen dankzij de expertise van de gynaecologen van het Catharina Ziekenhuis op verschillende manieren goed worden behandeld.

Gynaecoloog Huib van Gynaecoloog Huib van Vliet over vleesbomen

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden