Behandeling van longkanker: dit zijn de mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om longkanker te behandelen. Voor welke behandeling wordt gekozen, hangt onder meer af van het stadium van de aandoening, de plaats en grootte van de tumor en uw lichamelijke conditie. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in longkanker.

De behandeling van longkanker in het kort:

  • Er zijn grofweg 5 mogelijke behandelingen: operatie, chemotherapie, immuuntherapie, bestraling en doelgerichte therapie.
  • Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie hiervan.
  • De behandeling kan twee doelen hebben: genezing (curatief) of vermindering van klachten (palliatief).
  • Onze artsen maken gebruik van de digitale longkanker keuzehulp, een belangrijk hulpmiddel in het proces van samen beslissen.

Niet-uitgezaaide longkanker: (kijk)operatie, bestraling en chemotherapie

Is de longkanker niet uitgezaaid naar andere plekken in het lichaam? Dan krijgt u een behandeling die erop is gericht om u te genezen (ook wel: curatieve behandeling). Vaak betekent dat een (kijk)operatie, aangevuld met bestraling en/of chemotherapie.

Longoperatie 

Een longoperatie is over het algemeen alleen zinvol als de hele tumor verwijderd kan worden. De chirurg haalt dan onder volledige narcose een deel van de long weg (lobectomie). Soms moet de hele long worden verwijderd (pneumonectomie). Lees hier meer over een operatie bij longkanker.

Bestraling of chemotherapie

Indien nodig wordt de operatie aangevuld met chemotherapie of bestraling. Deze  behandelingen worden voor of na de operatie gegeven.

  • Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die de kankercellen doden of de celdeling remmen. U krijgt meestal een kuur van bijvoorbeeld een week, gevolgd door enkele weken rust. Dan wordt de kuur vaak herhaald.
  • Bij bestraling ofwel radiotherapie worden de kankercellen met gerichte straling vernietigd. De gezonde cellen worden daarbij zoveel mogelijk bespaard.

Wanneer een operatie niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat u niet fit genoeg bent, kan gekozen worden voor bestraling als enige behandeling. Het Catharina Ziekenhuis heeft als een van de weinige ziekenhuizen in de regio een afdeling Radiotherapie. 

Longkanker met uitzaaiingen in long of lymfeklieren: chemoradiotherapie en/of immuuntherapie

Heeft u tumoruitzaaiingen naar andere delen van de long of naar de lymfeklieren? Dan is de behandeling vaak gericht op genezing met chemoradiotherapie en/of immuuntherapie. 

Chemoradiotherapie

Chemoradiotherapie of chemoradiatie is een combinatie van chemotherapie en bestraling. U krijgt deze behandelingen tegelijkertijd of achter elkaar.

Immuuntherapie

Immuuntherapie of immunotherapie richt zich op versterking van uw afweersysteem, zodat uw lichaam de kankercellen zelf kan opruimen. Het wordt toegediend via een infuus, injecties of tabletten.

Uitgezaaide longkanker: palliatieve behandeling

U kunt waarschijnlijk niet meer genezen van longkanker als de kanker is uitgezaaid naar een of meer andere plekken in het lichaam. Vaak gebeurt dit in de andere long, hersenen, bijnieren of botten.

Als u niet meer beter kunt worden, zijn er soms nog palliatieve behandelingen mogelijk. Deze behandelingen zijn erop gericht om de ziekte af te remmen of klachten te verminderen. Samen met uw specialist bepaalt u welke behandelingen in uw situatie zinvol of wenselijk zijn.

Bestraling

Met bestraling worden zoveel mogelijk kankercellen vernietigd. Soms wordt dit in de palliatieve fase ingezet om de tumor kleiner te maken. Zodat u bijvoorbeeld minder pijn heeft. Ook uitzaaiingen worden soms bestraald.

Chemotherapie

Chemotherapie – vaak toegediend in een combinatie van twee middelen – kan helpen om uw klachten te verminderen of de kankercellen te remmen.

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie (ook wel targeted therapy genoemd) is een behandeling met medicijnen die gericht de groei van de tumor tegengaan. Op basis van zogenaamd mutatieonderzoek wordt bekeken of de tumor mogelijk gevoelig is voor deze behandeling. Doelgerichte therapie heeft meestal minder bijwerkingen dan chemotherapie.

Immuuntherapie

Immuuntherapie kan een levensverlengende behandeling zijn bij uitzaaiingen van niet-kleincellige longkanker. Het kan een eerste behandeling zijn wordt gegeven na een andere behandeling, zoals chemotherapie. U leest hier meer informatie over immuuntherapie bij longkanker.

Casemanager: vast aanspreekpunt tijdens uw behandeltraject

De diagnose kanker gooit uw leven overhoop. Er komt veel op u af. Daarom krijgt u in het Catharina Ziekenhuis een casemanager toegewezen. Dit is een ervaren verpleegkundige die u tijdens uw hele behandeltraject begeleidt en ondersteunt. Zo heeft u een vast aanspreekpunt bij wie u terechtkunt met al uw vragen over uw behandeling.

Catharina Ziekenhuis autoriteit op gebied van longkanker

Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in de opsporing en behandeling van longkanker. In 2022 werden er 251 patiënten met longkanker behandeld. Er werden 56 longoperaties uitgevoerd. Dat is ruim boven het wettelijk minimum van 20 operaties per jaar.

Onderzoek vernieuwt en verbetert de zorg

Onderzoek draagt bij aan betere zorg en daarmee aan een gezondere samenleving. De longspecialisten in het Catharina Ziekenhuis zijn vaak betrokken bij wetenschappelijke studies of onderzoeken. Zij zijn hiervan initiatiefnemer of doen mee aan wetenschappelijke studies binnen hun vakgebied. Zo blijven we de zorg van onze patiënten steeds verbeteren. Kijk bij het profiel van uw arts voor zijn of haar publicaties:

Samenwerkingen voor nog betere zorg

Om u de best mogelijke zorg bij kanker te geven, werken onze specialisten samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners.  

  • We werken bij de behandeling van longkanker samen met andere ziekenhuizen in de regio, zoals het SJG Weert en het Anna Ziekenhuis. Zo is er wekelijks  een multidisciplinair overleg (MDO) met verschillende artsen en verpleegkundigen.
  • Het Catharina maakt onderdeel uit van OncoZON: een oncologienetwerk van negen ziekenhuizen en een radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland.
  • Het Catharina Ziekenhuis maakt deel uit van Santeon, een samenwerkingsverband tussen zeven topklinische ziekenhuizen. Doel is om de zorg verder te verbeteren door kennisuitwisseling.

© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden