Leadextractie

Bij leadextractie verwijderen we de draden van een pacemaker of ICD uit uw lichaam. ‘Lead’ is de naam die we gebruiken voor de geleidingsdraden die de ICD of pacemaker met het hart verbinden. Een gespecialiseerd team, bestaande uit een cardioloog en een cardiothoracaal chirurg, voert deze behandeling uit.

De draden van een pacemaker of ICD bestaan uit metalen geleiders die aan de buitenkant geïsoleerd zijn. Via deze draden worden de kleine spanningen die bij elke hartslag worden opgewekt, doorgegeven aan de ICD. Deze kan daardoor het hartritme volgen en vaststellen of er sprake is van een hartritmestoornis. De ICD kan via de draden het hart stimuleren als er geen eigen hartritme is. Ook bij een pacemaker worden de draden gebruikt om het hartritme te bewaken en als dat nodig is te stimuleren.

Oorzaak

De meest voorkomende reden voor leadextractie is een infectie van het ICD-systeem of de pacemaker. Voor een goed herstel bij infectie is het nodig het complete systeem te verwijderen. Mogelijk is de generator al via een eenvoudige ingreep verwijderd. Een andere (zeldzame) reden om deze draden te verwijderen is dat de draad hartritmestoornissen veroorzaakt.

Operatie

Het verwijderen van een draad gebeurt meestal via de aderen met een katheter en een speciale holle boor of sheath. Dit is een hol buisje dat over de pacemakerdraad wordt geschoven. Met de boor verwijdert de chirurg het bindweefsel waarmee de draad vastzit in de ader. Op die manier kunnen we een vastgegroeide draad helemaal los maken. Hoe langer draden in het lichaam aanwezig zijn, hoe moeilijker het is om ze te verwijderen. De draden groeien vast aan de vaatwand, waardoor het risico ontstaat dat er een gat in de vaatwand ontstaat bij het losmaken. In het Catharina Ziekenhuis voeren we deze behandeling daarom altijd uit als operatie.

Een cardioloog en een cardiothoracaal chirurg (hartchirurg) voeren deze operatie uit. Als er bloedingen ontstaan of de draden zijn niet alleen met de boor los te maken, dan is het soms nodig via een hartoperatie, via het borstbeen of de longholte de draden te verwijderen. De cardiologen en cardiothoracaal chirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum zijn gespecialiseerd in leadextractie.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden