Behandeling van obesitas: dit zijn de mogelijkheden
Obesitas kan op verschillende manieren behandeld worden. De behandeling bestaat meestal uit een operatie, maar ook medicijnen kunnen tot de mogelijkheden behoren. Welke behandeling u krijgt, bespreekt u altijd samen met uw arts.
De behandelingen bij obesitas in het kort:
- Het Catharina Ziekenhuis biedt maagverkleiningen, maagomleidingen én medicijnen.
- Het hele traject duurt 5 jaar. Na de operatie is er veel aandacht voor het behoud van het gewenste gewicht.
- U heeft een verwijzing van de huisarts nodig.
- Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de operatie en het natraject.
Welke behandelmethoden zijn er?
Er zijn verschillende manieren om obesitas te behandelen. De belangrijkste zijn:
- Leefstijlprogramma’s: Hierbij leert u gezonder eten, meer bewegen en beter omgaan met stress. Vaak gebeurt dit in groepsverband, zodat u steun krijgt van anderen.
- Operaties: Bij ernstig overgewicht kan een operatie aan de maag of darmen helpen om gewicht te verliezen.
- Medicijnen: Soms schrijft de arts medicijnen voor die helpen bij het afvallen.
Het Catharina Ziekenhuis biedt verschillende operaties aan om patiënten te helpen met het bereiken van een gezond gewicht. Na de operatie helpen we u met een leefstijlprogramma om op het juiste gewicht te blijven.
- Maagomleiding (Gastric bypass): De maagomleiding is de meest gebruikte methode om blijvend gewicht te verliezen en uw gezondheid te verbeteren. De chirurg maakt tijdens de operatie de maag kleiner en verbindt die met de dunne darm. Zo kunt u minder eten en neemt uw lichaam niet alle voedingsstoffen op. Lees meer op onze pagina over de
- Maagverkleining (Gastric sleeve): Bij een maagverkleining verwijdert de chirurg 70 tot 80 procent van de maag. Er blijft dan een smalle, buisvormige maag over. Hierdoor kunt u minder eten en heeft u minder honger. Lees meer over deze behandeling op onze pagina over maagverkleining.
- Hersteloperatie (revisiechirurgie): Bij revisiechirurgie, ook wel heroperatie genoemd, passen we een eerdere maagverkleinende operatie aan of zetten deze om naar een andere methode. Dit gebeurt als de eerste operatie niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd of als er klachten zijn ontstaan. Welke keuzes daarvoor zijn, leest u op de pagina over revisiechirurgie.
- SADI-S: Een SADI-S-operatie is een type maagverkleining voor mensen met ernstig overgewicht. Bij deze operatie verkleint de chirurg de maag. Ook leidt de chirurg een deel van de dunne darm om. Hierdoor neemt het lichaam minder voedsel en voedingsstoffen op, wat helpt bij gewichtsverlies. Meer over de SADI-operatie leest u hier.
- Buikwandcorrectie/lower body lift: Bij deze operaties verwijdert de chirurg overtollig huid en vet van de buik. Deze ingreep is geschikt voor mensen die veel gewicht verloren na een operatie bij obesitas.
Waarom helpt een operatie bij de behandeling van obesitas?
Een operatie kan mensen met obesitas helpen om af te vallen. De chirurg maakt de maag kleiner of leidt de darmen om. Daardoor kunnen mensen minder eten of nemen ze minder voedingsstoffen op. Ook voelen mensen zich eerder vol. Dit helpt bij gewichtsverlies en vermindert de kans op ziektes, zoals diabetes en hoge bloeddruk.
Vroeger kregen mensen met obesitas een maagband. In het Catharina Ziekenhuis doen wij dat niet omdat een maagband na een langere periode problemen kan geven.
- Minder opname van voedsel: Bij een gastric bypass wordt een deel van de dunne darm overgeslagen. Hierdoor neemt het lichaam minder calorieën en voedingsstoffen op.
- Minder hongergevoel: Door de operatie veranderen hormonen in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat mensen minder honger hebben en sneller vol zitten.
- Beter voor de gezondheid: Veel mensen met obesitas hebben ook andere ziektes, zoals diabetes of hoge bloeddruk. Een operatie kan deze ziektes verbeteren of zelfs genezen.
Een operatie helpt alleen als iemand óók zijn leefstijl verandert. Gezond eten en voldoende bewegen blijven belangrijk. Daarom krijgen patiënten na de operatie hulp van artsen, diëtisten en psychologen. Zo helpen we u bij de beste kans op een gezond leven.
Hoe zit het met de medicijnen als Ozempic die de laatste tijd volop in het nieuws zijn?
Ozempic is een medicijnnaam als het wordt ingezet bij diabetes type 2. Het kan ook helpen bij obesitas. Dan is de dosering hoger en heet het medicijn Wegovy. Het zijn de merknamen van het middel semaglutide. Een andere nieuwkomer is Mounjaro, met de werkzame stof Tirzapetide. Deze medicijnen zorgt ervoor dat u minder honger heeft en dat uw maag langer vol blijft. Hierdoor eet u minder en valt u af.
Een voordeel van Ozempic is dat het zonder operatie kan helpen bij gewichtsverlies. Ook kan het de bloedsuikerspiegel verbeteren en het risico op hartziekten verlagen. Maar er zijn ook nadelen. Sommige mensen krijgen last van bijwerkingen, zoals misselijkheid, diarree of buikpijn. Ook werkt het medicijn alleen zolang u het gebruikt. Stopt u? Dan kunt u weer aankomen.
Het middel is nog niet zo lang op de markt. Uitkomsten van een onderzoek naar effecten op de lange termijn zijn er nog niet. Uit nu lopende onderzoeken blijkt dat mensen vooral stoppen vanwege de bijwerkingen. Misselijkheid, diarree en braken komen het meest voor. Minder vaak komen buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid voor.
Het Catharina Ziekenhuis biedt deze behandelingen aan, waarbij u momenteel nog vaak zelf moet betalen voor medicatie.
Wordt mijn operatie vergoed?
De vergoeding van een operatie bij obesitas hangt af van verschillende factoren. Denk aan uw BMI, gezondheidsklachten en zorgverzekering. In Nederland wordt een bariatrische operatie (zoals een operatie bij obesitas wordt genoemd) meestal vergoed door de basisverzekering. U moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Uw eigen risico moet u wel betalen.
Een operatie wordt meestal vergoed als u:
- Een BMI van 40 of hoger heeft.
- Een BMI van 35 of hoger heeft met ernstige gezondheidsklachten (zoals diabetes type 2 of hoge bloeddruk).
- Al meerdere pogingen heeft gedaan om af te vallen met hulp van een arts of diëtist.
- Bereid bent om uw levensstijl blijvend aan te passen (gezond eten, meer bewegen).
- Een medisch specialist heeft die de operatie noodzakelijk vindt.
Wilt u zeker weten of u niet zelf hoeft te betalen? Check dan de voorwaarden van uw zorgverzekering of overleg met uw huisarts of specialist.
Hoe ziet een behandeling er bij het Catharina Ziekenhuis stapsgewijs uit?
U bent op het punt om iets te doen aan uw gewicht en gezondheid. In ons ziekenhuis kunnen wij u daarbij ondersteunen. Een goede voorbereiding, de juiste keuze voor een operatie en minimaal 5 jaar begeleiding helpen u om af te vallen en gezonder te worden. Zo ziet uw behandeling er stap voor stap uit.
Stap 1: Aanmelden voor een afspraak
U meldt zich aan met een verwijsbrief van uw huisarts of specialist. Dit kan telefonisch via 040 – 239 98 50. Een medewerker legt vervolgens uit hoe het traject verloopt. Daarbij ontvangt u digitale vragenlijsten en een introductiefilm.
Stap 2: De screening
Enkele weken later vindt er een screening plaats in het ziekenhuis. De vragenlijsten vult u vooraf thuis in. Tijdens de screening:
- Heeft u een intakegesprek met een obesitasverpleegkundige, een diëtist, een psycholoog en een fysiotherapeut.
- Prikken we bloed om vitamine- en mineraalwaarden te controleren.
- Bespreekt een team van specialisten de uitslagen.
- Krijgt u te horen of u in aanmerking komt voor de operatie.
Stap 3: Voorbereiding
Sommige mensen hebben extra begeleiding nodig voordat we hen kunnen opereren. Dit kan een psychologisch traject of dieetbegeleiding zijn. Hierdoor bent u beter voorbereid en is de kans op een succesvol resultaat groter.
In het voortraject werken we samen met u aan het verminderen van de risicofactoren die het effect van de operatie negatief kunnen beïnvloeden. Meer daarover leest u in deze folder: ‘Psychologie en bariatrie‘.
Na een succesvol voortraject heeft u een gesprek met de chirurg. U bespreekt de volgende stappen, bepaalt welke behandeling u wilt en plant samen de operatiedatum. In het Catharina Ziekenhuis gaat de voorkeur uit naar de maagomleiding of de maagverkleining.
Stap 4: Het behandelplan
Na goedkeuring voor de operatie maakt de chirurg samen met u een zorgplan. Dit is het moment om vragen te stellen en uw voorkeuren te bespreken. U komt op de wachtlijst voor de operatie. Tijdens een groepsvoorlichting krijgt u informatie over de narcose en de operatie. Meestal bent u binnen xx weken aan de beurt voor een operatie.
Stap 5: De operatie
Op de operatiedag:
- Wordt u opgenomen in het ziekenhuis.
- Krijgt u narcose.
- Voert de chirurg de operatie uit. Dit kan een maagverkleining of maagomleiding zijn.
- Houdt het medisch team u na de operatie goed in de gaten.
Wat u die dag te wachten staat, kunt u in onderstaande video bekijken.
Stap 6: Direct na de operatie
- U verblijft kort in het ziekenhuis, meestal 1 dag.
- U krijgt pijnstilling.
- Als alles goed gaat, mag u de volgende dag naar huis.
- Als er problemen zijn dan blijft u langer in het ziekenhuis.
Stap 7: Nazorg en begeleiding (5 jaar)
Na de operatie volgt een zorgtraject van 5 jaar:
- In het eerste jaar komt u elke 3 maanden op controle.
- We doen onderzoeken, zoals bloedcontroles en gewichtsmetingen.
- Na het eerste jaar heeft u minder afspraken. U krijgt nog steeds begeleiding door de diëtist, de chirurg en de obesitasverpleegkundige.
Team van specialisten
Een team van specialisten, die allemaal gespecialiseerd zijn in obesitas, begeleidt u bij de hele behandeling. Dit betekent dat u niet bij ieder bezoek een chirurg ziet. De chirurg heeft de verantwoordelijkheid over de hele behandeling.
Meer weten over de behandelingen? Bekijk dan onderstaande video’s
Ik complimenteer vaak een patiënt met het behaalde resultaat, omdat het ook veel eigen inzet vraagt. Maar ik zie natuurlijk ook wel dat enorme effect van een gastric bypass. Zo veel kilo's eraf is dan niet slechts een duwtje in de rug, maar een soort gratis overtocht naar gezondheid.