Hart & Vaatcafé hartverwarmende ontmoetingsplaats

De opkomst bij het eerste Hart & Vaatcafé, dat gisteren plaatsvond in De Wintertuin van het Catharina Ziekenhuis, was hartverwarmend groot. Bijna honderd belangstellenden deelden ervaringen met elkaar en luisterden naar cardiothoracaal chirurg dr. Bart van Straten die een presentatie hield over hartkleppen. Recht uit het hart kwam het ervaringsverhaal van hartpatiënt Jan van Nierop. Hij kreeg begin april vijf omleidingen en een nieuwe aortaklep.

Elke twee maanden organiseert de Hart&Vaatgroep Oost-Brabant samen met het Hart- en Vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis een Hart & Vaatcafé. Bij ieder Hart & Vaatcafé staat een ander thema centraal. Eén of meerdere sprekers geven hierover een presentatie en een ervaringsdeskundige deelt zijn verhaal.

Presentatie

Deze eerste editie was het thema ‘Hartkleppen’. Cardiothoracaal chirurg dr. Bart van Straten  ging in zijn presentatie in op de risico’s van een lekkende klep in het hart. “Als mensen er geen last van hebben, dan hoef je er niets aan te doen en wachten we met vervanging van de klep  tot het moment dat er klachten komen”, legt dr. Van Straten uit. Ook de verschillen tussen een mechanische klep en een biologische klep kwamen aan de orde. “Beide kleppen hebben voor- en nadelen. Samen met de patiënt maken we de beste keuze.”

Recht uit het hart

Hartpatiënt Jan van Nierop stond begin april van dit jaar voor deze keuze. Behalve vijf omleidingen, kreeg hij ook een nieuwe aortaklep. Zijn verhaal kwam recht uit het hart. Jan: “Ik ben zoals dat heet erfelijk belast. In 2009 had ik al een waarschuwing gehad en ben ik gekatheteriseerd. In 2015 heb ik een lichte TIA gehad en in februari van dit jaar voelde ik weer pijn op de borst. Vooral met koud weer werd deze pijn heftiger. In eerste instantie dacht ik aan bronchitis, maar dat was niet zo. Het was opnieuw het hart en weer zou er gekatheteriseerd worden. Alleen die behandeling verliep anders. Tijdens de katheterisatie zagen ze dat de kransslagader ernstig vernauwd  was. Dus de katheterisatie werd gestopt en een open hart operatie werd ingepland; vijf omleidingen en een nieuwe aortaklep. Dat was echt een tegenvaller. Begin april ben ik geopereerd. Je geeft je over aan het moment. Nu gaat het goed met me. Het is een lang traject geweest en ik ben er nog niet. Ik doe het rustiger aan, ik heb geaccepteerd dat ik wat vaker moet gaan rusten, ben een stuk emotioneler geworden en mijn geheugen is achteruit gegaan. Niet alleen voor mij is dit traject een belasting geweest, maar het hele gezin, mijn vrouw en mijn kinderen hebben een zware tijd achter de rug. Een hartpatiënt ben je nooit alleen.”

Aanmelden

De volgende editie van het Hart & Vaatcafé  is op donderdag 16 februari 2017 van 18.30 tot 20.30 uur in De Wintertuin van het Catharina Ziekenhuis.  De bijeenkomsten zijn laagdrempelig, interactief en gratis. Het aantal plaatsen is beperkt. Meer informatie en aanmelden voor de avond kan via www.hvcafe.nl.

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis