Wat! Het licht uit op de operatiekamer?

Als het aan de chirurgen van het Catharina Ziekenhuis ligt, zal het over enkele jaren in alle ziekenhuizen in Nederland gebruikelijk zijn: tijdens een operatie eventjes het licht uit. Het is een vast onderdeel van een nieuwe studie. Als het licht op de operatiekamer uitgaat, gaan de chirurgen op zoek naar achtergebleven kankercellen...

Het is een baanbrekende techniek van drie Nederlandse ziekenhuizen om darmkanker te behandelen. Een paar dagen voor de operatie krijgt de patiënt een fluorescerende stof ingespoten, die zich hecht aan tumorcellen. Die fluorescerende stof maakt tumoren zichtbaar, waardoor chirurgen kankercellen nauwkeurig kunnen opsporen en verwijderen. Om de fluorescerende stof zichtbaar te maken, wordt het licht in de OK gedoofd en klikt een speciale lamp aan op de plek waar de tumorcellen verwacht worden. Als er kankercellen aanwezig zijn, lichten die op een beeldscherm groen op.

Beeldgeleide chirurgie (image guided surgery) is een behandeltechniek die slechts op een paar plekken in de wereld wordt toegepast. In Nederland werkt het Catharina Ziekenhuis samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC in Rotterdam en het Centre for Human Drug Research (CHDR). De rest van de wereld volgt de ontwikkelingen met veel belangstelling.

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis