FFR-meting

Met een FFR-meting kunnen onze hartspecialisten tijdens een hartkatheterisatie of dotterbehandeling de bloeddruk in uw kransslagader meten. Door deze drukmeting weet de arts hoe ernstig de vernauwing in de kransslagader is.

FFR is een afkorting van Fractional Flow Reserve. Met een FFR-meting onderzoeken de artsen van het Catharina Ziekenhuis in welke mate uw bloedvaten vernauwd zijn. De cardioloog van het Catharina Ziekenhuis brengt via uw liesslagader een dunne katheter in. Deze katheter voert tot aan de kransslagaders van het hart. Via deze katheter brengt de cardioloog een vloeistof in die de kransslagaders wijder maakt. Tijdens het inbrengen van de vloeistof meet de cardioloog met een sensor de bloedstroom voor en achter de vernauwing.

De cardioloog  kan aan de hand van deze metingen bepalen of een dotterbehandeling u kan helpen en in het geval van meerdere afwijkingen: waar er precies gedotterd moet worden. Zo kunnen we u heel gericht behandelen. Ook kunnen onze specialisten bepalen of het beter is u met medicijnen te behandelen of een bypassoperatie uit te voeren.

Onderzoek

Uit onderzoek van het Catharina Hart- en Vaatcentrum dat in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd, blijkt dat hartpatiënten die gedotterd zijn op basis van bloeddrukmetingen vóór en achter de vernauwingen in een kransslagader, na vijf jaar nog altijd 30 procent minder kans op hartdood hebben dan patiënten die volgens de traditionele manier zijn geholpen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden