De hartritmestoornis kamerfibrilleren kan ernstige gevolgen hebben. De cardiologen en cardiothoracaal chirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum hebben veel ervaring met deze hartritmestoornis en kunnen kamerfibrilleren voorkomen met de juiste behandeling. Bijvoorbeeld met een ablatie of door te dotteren.

Wat is kamerfibrilleren?

Bij kamerfibrilleren worden uw hartkamers snel en chaotisch geprikkeld waardoor ze niet meer samentrekken. Bij kamerfibrilleren pompt uw hart geen bloed meer rond en kan er een hartstilstand ontstaan. Kamerfibrilleren komt minder vaak voor dan de hartritmestoornis boezemfibrilleren en gaat bijna altijd samen met andere hartproblemen. Bijvoorbeeld een erfelijke aandoening zoals het Brugada syndroom.

Hoe kan kamerfibrilleren worden behandeld?

Onze specialisten kunnen kamerfibrilleren onder andere behandelen met:

Voor mijn ablatie was ik in het Catharina Ziekenhuis aan het juiste adres. Ik werd behandeld door specialistische cardiologen en kreeg daarna zeer goede verpleging en nazorg!”

Eric Sleutjes uit Boxtel onderging een bypass operatie in het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Wat is de oorzaak van kamerfibrilleren?

De meest voorkomende oorzaak van kamerfibrilleren is een hartinfarct.

Andere mogelijke oorzaken van kamerfibrilleren zijn:

  • Erfelijke aandoeningen zoal het Brugada syndroom
  • Hartspierziektes
  • Hartfalen
  • Hartklepafwijkingen
  • Hartritmestoornissen
  • Onderkoeling van het lichaam of verdrinking
  • Te hoog of te laag kaliumgehalte in het bloed
  • Ongevallen, zoals een elektrische schok of letsel aan het hart
  • Bijwerking van sommige geneesmiddelen
  • Als complicatie na een hartoperatie

Een hartritmestoornis kan een negatieve invloed hebben op uw kwaliteit van leven. Na de behandeling in het Catharina Hart- en Vaatcentrum is de kans groot dat u uw ‘oude leven’ zonder hartritmestoornis weer kunt oppakken."

dr. Lukas Dekker Cardioloog

Onderzoeken naar kamerfibrilleren

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om kamerfibrilleren bij u vast te stellen:

Nieuwste behandelmethoden van kamerfibrilleren

In ons Hart- en Vaatcentrum behandelen we jaarlijks duizenden mensen met hartklachten. Onze hartspecialisten doen ook veel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van kamerfibrilleren en helpen mee aan het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Niet voor niets verwijzen huisartsen uit de regio en specialisten uit het hele land patiënten door naar het Hart- en Vaatcentrum van ons ziekenhuis.

Deel deze pagina