Aortadissectie

Bij een aortadissectie splijt de wand van de grote lichaamsslagader (aorta), waardoor de bloedsomloop verstoord raakt. Dit is een acuut en levensbedreigend ziektebeeld.

Het woord dissectie betekent splijting. Bij een dissectie raken de binnen- en buitenwand van een slagader gescheiden; ze splijten (dissecteren). De splijting begint met een kleine scheur in de binnenwand. Hierdoor hoopt het bloed zich op in de middenlaag. Door het bloed dat zich ophoopt kan de druk toenemen in de dissectie. Hierdoor kan de splijting erger worden of kunnen zelfs meerdere dissecties ontstaan. Uiteindelijk kan de slagader zelfs helemaal scheuren. Dit gebeurt meestal in enkele seconden. Een aantal slagaders is gevoelig voor splijting. Het gaat met name om de aorta, en in mindere mate om de halsslagaders en nierslagaders.

Een dissectie van de aorta is een levensgevaarlijke aandoening en het is belangrijk dat u zo snel mogelijk wordt geopereerd. In het Catharina Hart- en Vaatcentrum staat een gespecialiseerd team van chirurgen dag en nacht klaar om u de beste behandeling te geven.

Cardiothoracaal chir Cardiothoracaal chirurg dr. Joost ter Woorst over aorta dissectie
© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden