Aortadissectie

Als een aneurysma te groot wordt en de spanning op de wand te groot is, bestaat het gevaar op een aortadissectie. Daarbij scheurt de wand gedeeltelijk of geheel. Bij een aortadissectie splijt de wand van de grote lichaamsslagader (aorta), wat de bloedsomloop verstoort. Dit is een acuut en levensbedreigend ziektebeeld.

Het woord dissectie betekent splijting. Bij een dissectie raken de binnen- en buitenwand van een slagader gescheiden; ze splijten (dissecteren). De splijting begint met een kleine scheur in de binnenwand. Hierdoor hoopt het bloed zich op in de middenlaag. Door het bloed dat zich ophoopt kan de druk toenemen in de dissectie. Hierdoor kan de splijting erger worden of kunnen zelfs meerdere dissecties ontstaan. Uiteindelijk kan de slagader zelfs helemaal scheuren. Dit gebeurt meestal in enkele seconden. Een dissectie ontstaat vooral in de grote lichaamsslagader, de aorta. Relatief zeldzaam is een dissectie van de halsslagaders of de nierslagaders.

Typen aortadissecties

Als de aortadissectie dicht bij het hart komt, is dit een levensbedreigende situatie. De kransslagaders, de slagaders naar de hersenen, zijn op dat moment in gevaar. Ook bestaat de kans dat de scheur tot in het hartzakje doorloopt en het hart moeilijker kan pompen door het bloed eromheen. Deze vorm van een dissectie noemen we een type A aortadissectie. In dat geval wordt u vaak direct geopereerd. Dit betreft een hele grote en risicovolle operatie. Maar als we niet opereren, is het risico op overlijden vele malen hoger.

Als de dissectie alleen in de boog of het afdalende deel van de aorta zit, noemen we dit een type B aortadissectie. Er is meestal geen spoedoperatie nodig, maar u wordt opgenomen voor intensieve bewaking en behandeling van de bloeddruk.

Klachten 

De aortadissectie uit zich doorgaans met plotselinge, hevige pijnklachten. Meestal ervaren patiënten dit als scheurende pijn tussen de schouderbladen, soms uitstralend naar de buik en/of borst. Het kan ook voorkomen dat patiënten andere minder typische klachten hebben zoals kortademigheid, wegraking, een beroerte of buikpijn.

Behandeling type A aortadissectie

Een dissectie in het stijgende gedeelte van de aorta en in de aortaboog is levensbedreigend. Het kan zoals gezegd een bloeding door een scheur naar het hartzakje veroorzaken, een groot hartinfarct en belemmering van de bloedtoevoer naar het hoofd of overige organen. Vaak is ook de aortaklep (de hartklep tussen de linkerkamer en de aorta) beschadigd. Direct opereren is absoluut noodzakelijk. Tijdens de operatie vervangen we een zo groot mogelijk deel van de gespleten aorta door een kunststof prothese.

Als de aortaklep lekt, dan herstellen of vervangen we deze. Tijdens de ingreep ligt u op uw rug. De chirurg kiest de beste methode om de diverse organen tijdens de operatie zoveel mogelijk te beschermen. De operatie duurt 5 tot 7 uur.

Behandeling type B aortadissectie

Bij een type B aortadissectie is een behandeling met medicijnen en bedrust als alternatief voor een operatie meestal mogelijk. Als er sprake is van een stabiele situatie, krijgt u bloeddrukverlagende medicijnen en pijnstillers. Als er toch sprake is van doorbloedingsstoornissen van organen door de gescheurde aorta dan is in sommige gevallen toch een behandeling met bijvoorbeeld een stent nodig. Ook in het geval van een type B aortadissectie blijft u meestal levenslang onder controle.

Een dissectie van de aorta is een levensgevaarlijke aandoening en het is belangrijk dat u zo snel mogelijk wordt geopereerd. In het Catharina Hart- en Vaatcentrum staat een gespecialiseerd team van chirurgen dag en nacht klaar om u de beste behandeling te geven.

Cardiothoracaal chir Cardiothoracaal chirurg dr. Joost ter Woorst over aorta dissectie

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden