Vasculaire neurologie

Neurologie poli

040 - 239 94 00

ma-vr (08.30-16.30)

Route: 086

De afdeling vasculaire neurologie (specialisatie van neurologie) houdt zich bezig met alle aandoeningen die samenhangen met het vaatstelsel binnen het centrale zenuwstelsel. De meest voorkomende aandoening is een beroerte. Dit is een verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding. Een verstopping van een bloedvat in de hersenen noemen we een herseninfarct. Gaat het slechts om een tijdelijke afsluiting dan is het een TIA. Een deel van de hersenen krijgt dan een tijd geen zuurstof. Een herseninfarct is een vorm van een beroerte of CVA, net als een hersenbloeding (een scheuring van een bloedvat).

Time is brain, bij hersenletsel is snel handelen heel belangrijk

Het Catharina Ziekenhuis heeft een regionale functie op het gebied van (acute) behandeling van een herseninfarct. Interventieradiologen en neurologen in ons ziekenhuis zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag aanwezig om patiënten uit de regio Eindhoven en omliggende ziekenhuizen (MMC, Anna, Elkerliek, Bernhoven, SJG) te behandelen. Als u met een herseninfarct in een van deze ziekenhuizen terechtkomt, kijken specialisten meteen of behandeling mogelijk is. Zo ja, dan gaat u direct per ambulance naar ons ziekenhuis voor behandeling. Zodra u medisch stabiel is, kan hij terug naar het eigen ziekenhuis. 

Behandeling van een herseninfarct

Bij een herseninfarct zijn behandelmogelijkheden afhankelijk van de snelheid waarmee u in het ziekenhuis terechtkomt. Ook de plaats van de bloedprop is van belang. 

  • Trombectomie of IAT
    Bij deze behandeling verwijderen we het stolsel uit het afgesloten bloedvat in de hersenen. 
  • Trombolyse of IVT
    Bij deze behandeling lossen we het stolsel op met een sterke bloedverdunner.

Behandeling van een hersenbloeding

Als u een hersenbloeding heeft, komt u op de brain care unit (BCU) terecht. Daar gaan we de bloeddruk verlagen of u couperen. Verder houden we u daar goed in de gaten.

Onze medewerkers

Veelgestelde vragen


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden