Blaaskanker: de mogelijke behandelingen

Bij blaaskanker groeien er kwaadaardige cellen in de blaas. De behandeling van blaaskanker hangt af van een aantal factoren. Zoals het soort en aantal tumoren, oppervlakkig of diepe ingroei in de blaaswand en of er uitzaaiingen zijn. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in het behandelen van blaaskanker.

De behandeling van blaaskanker in het kort:

  • De meeste mensen met blaaskanker hebben in het begin geen of weinig klachten. Als de tumor groeit, kunt u last krijgen van bloed of pijn bij het plassen.
  • Welke behandeling u krijgt hangt af van het soort blaaskanker dat u heeft en van uw lichamelijke conditie. De arts bepaalt dit – samen met u – op basis van een operatie via de plasbuis en rontgenfoto’s.
  • Als er geen uitzaaiingen zijn is de kans op genezing het grootst.
  • Is de kanker uitgezaaid? Dan zijn de vooruitzichten meestal niet goed.

Verwijdering van een blaastumor via de plasbuis

Deze operatie noemen we ook wel een TURT: TransUrethrale Resectie van een Tumor. Transurethraal betekent dat de operatie via de plasbuis (urethra) wordt uitgevoerd. Resectie betekent dat we de tumor verwijderen.

Behandeling voor blaaskanker die niet doorgroeit in de blaasspier

Er zijn verschillende soorten blaaskanker. Groeit de tumor niet verder in de blaasspier, dan hebben wij 3 verschillende behandelingen:

  1. regelmatige controles
  2. blaasspoeling met BCG; dit verkleint de kans dat tumoren groeien of terugkomen
  3. blaasspoeling met chemotherapie; dit verkleint de kans dat tumoren terugkomen

Behandeling voor blaaskanker die doorgroeit in de blaasspier

Als de kanker doorgroeit in de blaasspier, maar er zijn geen of nauwelijks uitzaaiingen, dan zijn er 4 verschillende behandelingen mogelijk:

  1. chemotherapie voorafgaand aan een blaasverwijdering (bij een grote tumor of kleine uitzaaiingen in de lymfeklieren)
  2. blaasverwijdering (dit noemen we ook wel radicale cystectomie) en plaatsing van een urinestoma of vervangblaas
  3. chemo-radiotherapie/chemoradiatie, dit is een combinatie van chemotherapie en bestraling
  4. uitwendige bestraling (EBRT)
  • Als uw blaas verwijderd moet worden, dan krijgt u een stoma of een vervangblaas. Dit heeft voor- en nadelen. Met de Keuzehulp stoma of vervangblaas wordt het duidelijker wat het beste bij uw situatie past.
  • Als u kunt kiezen tussen het weghalen van de blaas en een combinatie van bestraling en chemotherapie, dan is de Blaaskankerkeuzehulp een goed hulpmiddel.

Behandeling voor blaaskanker die niet meer te genezen is

In een aantal gevallen is de kanker niet te genezen.

  • de kanker is uitgezaaid (stadium 4)
  • de uroloog kan de tumor niet weghalen
  • de kanker komt terug na een operatie

We kunnen dan wel proberen de groei van de kanker te remmen of uw proberen uw klachten te verminderen. Dit is een palliatieve behandeling. Mogelijke palliatieve behandelingen zijn:

  • blaasverwijdering als palliatieve behandeling
  • chemotherapie
  • immuuntherapie of immunotherapie; hiermee proberen we uw eigen afweersysteem te versterken
  • bestraling van uitzaaiingen in de botten

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om geen behandeling meer te willen.

Casemanager: vast aanspreekpunt tijdens uw behandeltraject

De diagnose blaaskanker zet uw leven op zijn kop. Er komt veel op u af. Als u onder behandeling bent bij het Catharina Ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is een ervaren verpleegkundige die u tijdens uw hele behandeltraject begeleidt en ondersteunt. Zo heeft u een vast aanspreekpunt bij wie u terecht kunt met al uw vragen over uw behandeling.

Persoonlijk behandelplan

Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg (MDO). Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten van meerdere ziekenhuizen samenkomen om uw behandelplan te bespreken. Samen bepalen zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van elk specialisme nemen ze daarbij mee. Het gaat om specialisten van de afdelingen urologie, radiologie, radiotherapie, nucleaire geneeskunde, pathologie en medische oncologie.

Onderdeel van het behandelplan is Samen beslissen. Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. Uiteindelijk beslist u wat voor u de beste behandeling is.

Ondersteunende zorg bij blaaskanker

Kanker heeft grote invloed op uw leven. In ons ziekenhuis bieden wij daarom ondersteuning op verschillende gebieden, zoals psychosociale hulp, voedingsadvies, fysiotherapie of palliatieve zorg. Geen behandelingen die de ziekte bestrijden, maar die klachten verlichten of de kwaliteit van leven verbeteren. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling. Uw casemanager helpt u graag verder als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

Samenwerking voor nog betere zorg

Om de best mogelijke zorg bij kanker te geven, werken onze specialisten samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners.  

  • Op het gebied van blaaskanker werken onze specialisten intensief samen met de artsen van het Anna Ziekenhuis, het Elkerliek Ziekenhuis, en het Máxima Medisch Centrum. Er is elke week een multidisciplinair overleg (MDO) tussen onze ziekenhuizen waarbij ook medisch oncologen van het Maastrichts Universitair Medisch Centrum deelnemen.
  • De verwijdering van de tumor via de plasbuis (TURT-operatie) gebeurt in ons ziekenhuis en op meerdere plekken in de regio, zoals het Anna Ziekenhuis, het Elkerliek ziekenhuis en het Máxima MC. Voor een blaasverwijdering (cystectomie) worden patiënten van deze centra doorverwezen naar ons ziekenhuis. Ook patiënten van het SJG Weert komen naar het Catharina Ziekenhuis voor een operatieve verwijdering van de blaas.

Wetenschappelijk onderzoek blaaskanker

Onze specialisten doen veel onderzoek naar blaaskanker. We vinden het belangrijk dat de behandeling steeds verder verbetert. We behandelen regelmatig patiënten in studieverband. Ook kunnen patiënten meedoen aan wetenschappelijke studies (trials). Informeer hiernaar bij uw behandelend arts of uw casemanager. Een van de onderzoeken waaraan patiënten met blaaskanker mee kunnen doen is een leefstijlprogramma dat voorafgaat aan de blaasverwijdering. Onderzocht wordt of deelname zorgt voor minder kans op complicaties. Dit onderzoek heet de ENHANCE studie.


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden